zaterdag 19 mei 2018

De Kasteelgeesten zijn terug! Maar niet helemaal

"De Geesten van Ter Welle" is een goed verteld verhaal over drie geesten (zoals De Kasteelgeesten, uit het voormalige BRTkinderprogramma) die lang geleden op kasteel Hof ter Welle – in Beveren – leefden.

Elk afzonderlijk leert de lezer hen eerst als geest een beetje kennen. Ze duiken in het heden op, omdat ze hun naam hoorden noemen. Catalina, oftewel Lyneke, is als eerste aan de beurt. Zij vertelt hoe ze met haar kleine broertje gevlucht is omdat haar moeder beschuldigd werd van hekserij. Dat ze nooit ter dood is gebracht, komt ze pas later te weten. Maar dan heeft ze al erg veel spijt van haar overhaaste vlucht…

Corneel, of Nelis, was een baby van bijna een jaar toen hij samen met Lyneke op de vlucht sloeg. Hij zal zich aansluiten bij de geuzen, en tegen de Spanjaarden vechten. Dat loopt niet zoals gehoopt… Summier krijgt de lezer de “beeldenstorm” mee.

Tenslotte is er Johanna, voor wie Corneel Hof ter Welle had verlaten. Zij vertelt over hoeveel spijt ze ervan heeft dat ze Corneel niet wat liever gezien heeft. Maar ze beseft tegelijk dat ze alleen maar met zichzelf bezig is geweest. De lezer krijgt via haar een inkijk in het leven van rijke kasteelvrouwen uit de 17e eeuw.

Deze personages komen samen omdat Lyneke op haar vlucht eigenlijk opzoek gaat naar Tanneke en Maayke, haar nichten die in Antwerpen bij de rijke bevolking daar, in dienst zouden zijn. Lyneke vindt echter werk bij Don Gregorio, die op zijn beurt een buitenverblijf in de vorm van een kasteel heeft (zo ging dat in die tijd) in Het Land van Beveren, waar Kallo en Doel ook toe behoorden. Lyneke moet voor Johanna en haar kleine zusje Christina gaan zorgen.

Het boek geheimzinnig, interessant, realistisch, verrassend en speelt zich af in de zeventiende eeuw. Wat zou er gebeurd zijn met Lyneke en Corneel als ze zouden hebben geweten dat hun moeder nooit voor hekserij veroordeeld is?

Voor wie meer wil weten over geschiedenis en monumenten is dit een goed boek.

Goed verhaal, maar ik blijf toch achter met het gevoel dat Karen Dierickx mij met haar boek vooral iets wilde leren over de streek waar dit kasteel zich bevond, en nog steeds bevind. Je kunt het bezoeken. (Dat wil ik wel). Hierdoor is haar boek een mix met wat Thea Beckman vroeger heeft gedaan, en wat NoĆ«lla Elpers met Malou van de mussen” ook al deed. (Het Rockoxhuis – ook een bestaand museum – in de Keizerstraat in Antwerpen – waar ook Johanna en Christina hun vader soms ontmoeten. Of dit in het Rockoxhuis is, kon en kan ik helaas niet helemaal goed opmaken)

Ik had wel een meer “geestig” verhaal willen lezen ook. Nu lijkt het erop dat “De Geesten van Ter Welle” een zeer goed gedocumenteerd, weliswaar, reclamepamfletje is voor Hof Ter Welle. De personages blijven wat mij betreft ook wat op de achtergrond, en komen, ook al zijn het dan geesten, niet helemaal goed tot leven.

De geesten van Ter Welle / Karen Dierickx.- Kalmthout : Van Halewyck, 2017.- 220p.- ISBN 978 94 6131 744 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten