zondag 24 maart 2019

Leeschallenge met Kinderboekenjuf: "De kleine koning" van Jan De Leeuw en Mattias De Leeuw

Suthi, een klein land van kleine wonderen, wordt geleid door Sevi, een eveneens kleine koning van tien jaar. Op een mooie winternacht wordt de koning gewekt door een vreemd licht. Het is de ster van het Westen, die iets tegen hem lijkt te zeggen: “Kom en volg me, koning. Haast je, haast je.”

Als de ster van het Westen verschijnt, wil dat zeggen dat er weldra een Grote Koning zal geboren worden. Wie de ster volgt, zal de Grote Koning kunnen zien. Sevi rent de trappen van het kasteel af, zadelt zijn kleine paardje, en neemt drie geschenken mee voor de Grote Koning.

Onderweg komt koning Sevi drie collega’s tegen, met in hun kielzog een kleurrijke stoet van soldaten, muzikanten en olifanten. Sevi is echter klein, en algauw moet hij deze stoeten laten voorgaan. Hij ontmoet een vrouw langs de kant van de weg, die daar zit te huilen. Haar land is getroffen door droogte, omdat een kleurrijke stoet van soldaten, muzikanten en danseressen alle water in het land heeft opgedronken. Sevi geeft de vrouw een ratel. Daarmee moet ze ratelen. Dan gebeurt er een klein wonder, ook al denkt de vrouw dat de kleine koning haar uitlacht. Na nog twee kleine wonderen heeft de kleine koning alle geschenken die hij had voor de Grote Koning weggegeven aan mensen die het meer konden gebruiken: het is weinig waarschijnlijk dat de Grote Koning ooit honger of dorst zal lijden. Maar de tocht van koning Sevi is nog lang…

Dit krachtige prentenboek is een samenwerking tussen Jan De Leeuw en Mattias De Leeuw. Jan De Leeuw schreef met “De Kleine koning” zijn eerste prentenboek. Mattias De Leeuw illustreerde eerder al werk van Edward van de Vendel (“Dertien rennende hertjes”), maakte het woordenloze prentenboek “Circusnacht” en debuteerde met “De steltenloper”, zijn afstudeerproject.
Jan De Leeuw schreef eerder al Babel (2015). “Vijftien wilde zomers” (2012) en “Bevroren kamers” (2009) werden in het Duits vertaald door Rolf Erdorf en werden genomineerd voor  de prestigieuze Deutsche Jugendliteraturpreis in 2011 en 2017. Voor “Het nachtland” ontving hij De Gouden uil in 2006.

Hun samenwerking resulteert in wat je een moderne versie van het Kerstverhaal zou kunnen noemen. De ster die boven de stal blijft stilstaan komt in “De kleine koning” ook voor, al heet ze hier de ster van het Westen, die de geboorte van een Grote Koning aankondigt (waar het in het Bijbelverhaal een engel is die aan Maria komt vertellen dat ze een zoon zal krijgen).

Het is niet nodig om dit Bijbelverhaal te kennen om van “De Kleine koning” te kunnen genieten. Dit verhaal kan ook zonder het Bijbelverhaal te kennen  prachtig zijn.
Het verhaal van iemand die goed wil doen voor iedereen, maar daardoor zichzelf vergeet.

Sevi geeft als laatste zijn kleine paardje weg. Waar de twee andere mensen die hij onderweg tegenkwam niet in kleine wonderen konden geloven, of dat zo niet zagen, zag de laatste in het kleine paardje wél een wonder. Maar voor koning Sevi was dàt geen wonder. Hij moet helemaal alleen verder door kou en sneeuw. Wie helpt de kleine koning?

Met “De kleine koning” laten De Leeuw en De Leeuw zien dat sprookjes niet moeten overgoten worden met stroop en alleen maar zoet en lief moeten zijn. Hun boek doet bij de sneeuw waar kleine koning Sevi helemaal alleen door moet, denken aan “Het meisje met de zwavelstokjes”. Ook de stoet van olifanten, soldaten en andere kleurrijke personages zien we terugkomen in de Hannibalsaga of in “Zwart als inkt” van Wim Hofman (1998). Misschien herkent u er ook wel “Kleine Koning December”, een boek van Alex Haecke, enigszins in.

Als dat allemaal niet zo is valt u misschien voor de tekenstijl van Mattias De Leeuw, die doet denken aan wat Thé Tjong-Khing vooral in de sprookjesboeken die hij illustreert, doet.

Voor wie dit boek bedoeld is? Voor fans van Jan De Leeuw, die een heel eigen stem binnen de jeugdliteratuur heeft verworven, en die in eigen land gerust wat meer aandacht verdient, en zelfs het genre van het sprookje bewonderenswaardig weet aan te pakken. Toegegeven, ik heb geen idee of de doelgroep die de uitgeverij aan dit boek toekent, zijnde 5+, al veel aan dit boek zal hebben als geheel.

De prenten nodigen een vijfjarige misschien uit om ze te bekijken. De tekst (vrij overvloedig voor een prentenboek, maar er staat geen woord te veel) is zeker voor kinderen die met verhalen opgroeien  een ontdekking om samen met een begeesterde volwassenen te doen. "De kleine koning" leent zich perfect tot voorlezen voor iedereen die wil luisteren!

De kleine koning / Jan De Leeuw ; Mattias De Leeuw.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2018.- 48p.: ill.- ISBN 978 94 6291 352 3

Boekentips bij dit boek

Het Kerstverhaal
Zwart als inkt / Wim Hofman (1998)
Het meisje met de zwavelstokjes / Hans Christian Andersen
Kleine Koning December / Alex Hacke ; Michael Sowa (ill.) ; Toon Tellegen (vertaling) (1997)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten