maandag 26 juni 2023

Zomerlezen (1) : Cosy Crime


Cosy Crime, dat is zoveel als: als er al bloed vloeit, is het bijkomstig aan al de rest. Voor mijn eerste stukje wil ik graag thriller- en misdaadauteur Pieter Aspe nog eens in herinnering brengen (1953-2021). Mijn boekenkast ziet er (onderandere) zo uit:


Dat komt omdat ik deze auteur sinds heel lang, erg graag heb gelezen, omdat zijn boeken ontspanning boden en dat eigenlijk soms nog altijd voor me kunnen doen.

De reeks over commissaris Van In en zijn aanhang, bestaande uit Guido Versavel en Hannelore Martens, die in de eerste boeken nog een jonge, maar alles behalve onervaren substituut is, en met wie van In aan het eind van "Het vierkant van de wraak" als "iets" heeft wat op een relatie begint te lijken. De commisaris zit in de eerste vier delen nog heel erg in met het feit dat hoge piefen zijn huis waar hij zo graag woont, aan de Vette Vispoort in Brugge, willen verkopen.

Van In is wat je noemt onorthodox als het om de misdaad oplossen gaat. Maar onder een harde bolster zit soms een bang hart en een blanke pit.

Ik las voor u "Het vierkant van de wraak", Aspes debuut uit 1995, "De Midasmoorden", De kinderen van Chronos" en "Het vierkant van de wraak" opnieuw. Dat laatste omdat het mij destijds echt van mijn stoel blies.

In "Het vierkant van de wraak" wordt ingebroken bij juwelier De Groof. Op het eerste zicht lijkt er niets gestolen, en de zaak blijkt met een sisser af te lopen, tot er een aantal onfrisse praktijken uit de familie van de Groof opduiken... Was de juwelendiefstal een afleiding?
Goed geschreven en verteld verhaal, waarin veel tijd zit om de personages de nodige body mee te kunnen geven.

"De Midasmoorden" gaat terug naar de oorlogsjaren 1940-1945, onderandere. Ook dit boek speelt zich grotendeels af in Brugge, waar het politiebureau zich bevindt. Voor wie houdt van politieke intriges is dit boek ook zeker een aanrader.

"De kinderen van Chronos" begint in de tuin van wat vroeger De Love was, een lustoord voor hoge heren uit de de advocatuur en de politiek. Een klein meisje schreeuwt zich de longen uit het lijf als ze er een bot opgraaft. Van In en zijn team schieten meteen in actie. Wat mij betreft is dit ook een blijvend favorietje, waarin de personages meer besognes hebben en waar het oplossen van de zaak bijkomstig is. Dat komt door de levensechtheid van hoe Aspe zijn personages vormgeeft, en wat ze ook uitspoken, je leest heel graag over hoe zij bij de zaak betrokken zijn, en hoe ze behandeld worden. En OK, ik zei het al: echt helemaal volgens het boekje verlopen de zaken niet.

"De vierde gestalte" gaat verder op dit elan, bij het vinden van het lichaam in een sloot van de jonge kalligrafe Trui Andries: ze ligt vlak voor haar huis dood in deze sloot. Wie was zij? Bij een huiszoeking vinden van In en Versavel veel satanische literatuur. Ook nu volgt een vast stramien van mensen ondervragen, en voor wie dit interessant vindt zit er een beetje Bijbelkennis in dit boek. God en Duivel liggen hier heel dicht bij elkaar. Ook in dit boek valt het me op dat vooral familiebanden van welk personage dan ook (niet) belangrijk zijn. Net dat maakt dat ik deze boeken zo graag las, noem de 40 boeken in de reeks gerust mijn boekensoap, waarin steeds meer body voor de hoofpersonages is weggelegd.



Voor wie zijn deze boeken bedoeld?

Geschikt voor niet al te gevoelige zielen vanaf 16 jaar, die van thrillers, liefde, romantiek en (soms wat hardere) humor houden. Voor Nederlandse lezers - ik heb geen idee of het West-Vlaamse Brugse dialect dat sommige personages gebruiken, is aangepast - kan het het Brugs misschien niet altijd goed te volgen zijn. Voor Vlaamse lezers kan dit als een warm badje aanvoelen.

Meer lezen?

Als u op de naam van Pieter Aspe klikt ontdekt u al zijn boeken. Na de eerste 40 boeken, volgden nog een vijftal Episodes Van In, waarin de commissaris met pensioen is. Buiten deze reeksen schreef Pieter Aspe nog twee boeken die niets met Van In te maken hadden: "Grof wild", een boek over een stel dat zijn 25jarig jubileum gaat vieren in de Belgische Ardennen, maar daar loopt het al snel gruwelijk fout. Merho maakte naar dit boek een album van de Kiekeboes, met dezelfde titel. Later volgde ook nog "De Japanse tuin". "Luchtpost" is een jeugdboek van Pieter Aspe voor lezers vanaf 10 jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten