zondag 24 november 2019

Het geheim van Sinterklaas is een blinkende blauwe bel

Rik schrijft brieven aan Sinterklaas. Zo komt hij te weten dat Sinterklaas 874 jaar is. Hoe hij dat doet? Dat komt de ontwapenende achtjarige hoofdpersoon uit dit boek, niet meteen te weten.

Hij vertelt Sinterklaas dat zijn opa, zijn vake, zoals de familie hem noemt, heel erg ziek is. En dat ze elke dag bij hem op bezoek gaan.

De Sint schrijft Rik altijd terug. Zo komt die te weten dat de blauwe fiets met de blinkende bel (en niet omgekeerd) nog van vake is geweest. Vake heeft de fiets in 1958 van Sinterklaas gekregen. Sinterklaas zal ook nog eens bij vake op bezoek gaan, zo belooft hij Rik.

In “Het geheim van Sinterklaas” overtreft Bart Van Nuffelen zichzelf. “Het geheim van Sinterklaas” is zijn eerste boek voor iets oudere lezers vanaf een jaar of acht. Misschien pik je de illustraties niet meteen op, maar je mag dit boek ook lezen als je ouder bent.
Naast zijn werk bij Het Martha!Tentatief schreef hij eerder “Trouwen met Tanja”, met illustraties van Klaas Verplancke, “De Onderzeeboot”, dat ook een theaterstuk werd met illustraties van Bert Dombrecht, en “Amira, de prinses komt thuis”, met illustraties van Kristina RuĂ«ll. Vooral in “Trouwen met Tanja” en “De Onderzeeboot” zitten herkenbare, soms gekke dingen die kleine kinderen zich afvragen, of waar ze over fantaseren. (Als er een rode auto passeert, dan trouw ik niet met Tanja!), en hoe kan je van een doos uit karton een onderzeeboot maken? “Amira, de prinses komt thuis” is een verhaal over vluchtelingen in prentenboekvorm.

“Het geheim van Sinterklaas past ongeveer op je twee handen, als je ze in de lengte openhoudt. Heel anders dan de groot-formaat Sinterklaasboeken die net heel erg opvallen door felle kleuren en zwierige lettertypes.

Dat doet dit boekje niet, en dat maakt het zo anders dan andere boeken rond Sinterklaas.  In roodtinten leefde Tim Van Den Abeele zich uit om Rik en zijn opa vorm te geven. Zijn stijl maakt dat je het verhaal vanop een afstandje kunt bekijken, terwijl je doorheen de brieven heel veel warmte leest tussen een kleinzoon en zijn opa.
Mee door de vormgeving, die doet denken aan een oud schrift met hier en daar een strip plakband, leest dit boek erg prettig, hoewel er ook verdriet in verwerkt wordt. Opa zal niet meer beter worden, en Rik wil eigenlijk geen cadeaus van de Sint. Samen mijmeren ze over het bijna voorbije leven van opa, en over geloven in Sinterklaas.

Voor wie dit boek bedoeld is? Voor iedereen die het wil lezen, ook nadat Sinterklaas weer vertrokken is. De pepernoten, de chocolade en de verwachting van de Sint op het dak bij jou thuis ontbreken hier namelijk. En toch is ook “Het geheim van Sinterklaas” een onvervalst “Sinterklaasboek”.

In dezelfde lijn kunnen we ook “Wie klopt daar?” van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven plaatsen. In dit boek komt Sinterklaas vrijwel niet voor. Als je zin hebt in een erg koud winteravontuur met een griezelig kantje, dan raad ik u van harte “Wie klopt daar?” aan. Voor warmte en verdriet om wat voorbij is, en om terug te kijken is “Het geheim van Sinterklaas” dan weer een aanrader.

De pepernoten en de chocola kunt u terugvinden in “Het Grote Sinterklaasboek” van Inge Bergh en Inge Misschaert, met illustraties van Jurgen Walsschot. Dit boek groeit mee met een kind dat (net niet) kan lezen. Of neem "Het vertelboek van Dag Sinterklaas" erbij, van Hugo Matthysen.

Het geheim van Sinterklaas / Bart Van Nuffelen ; Tim Van den Abeele.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2018.- 55p. : ill.- ISBN 978 94 6291 341 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten