kleuren: een tentoonstelling over kleur en kunst van Ted van Lieshout
Het boek van Ted van Lieshout was de aanleiding om met kleuren aan de slag te gaan, maar om daarna verder te gaan.
In de inleiding over Zomerlezen dit jaar, kunnen jullie (terug) lezen dat ik mijn socialmediacontacten om wat input vroeg. Ik vroeg naar zomerplanten en zomerbloemen. Daar kwamen rozen uit, en zonnebloemen, en velden vol lavendel.
Duik in een boek vol kleuren, zoals alleen Ted van Lieshout je dat kan aanbieden!
Van Lieshout neemt ons mee in een weetjesboek met een heel eigenzinnige vormgeving, zoals zijn boeken over kunst en veel van zijn poëziebundels laten zien. Denken we maar aan snoepsonnetten en blokgedichten. Lees en bekijk in dit geval ook: "Wat is kunst?: begin een eiland..."
In hoofdstukken die elk een eigen kleur hebben, leren we over zwart en wit, over lichtinval, en wat er gebeurt als het donker is. Het boek begint met een zwart/wit foto waar je toch het licht op kunt zien schijnen.
Op de linkerpagina krijg je kort en bondig, maar heel duidelijk wat uitleg, en aan de rechterkant staan afbeeldingen met ook nog uitleg erbij, of weetjes over bijvoorbeeld De Zonnebloemen van Vincent van Gogh.
Wat kunnen kleuren met mensen doen?
Voor veel mensen (ook volwassenen) is hun lievelingskleur rood, aldus van Lieshout, ook al zullen [we] blauw antwoorden als we die vraag krijgen. Ik ga trouwens zelf nog een andere kleur noemen, al is het maar omdat de mijne echt al jaren paars is.
Rood
is de kleur van hartstocht en liefde, maar ook van bloed en gevaar. Dit en veel meer weetjes staan allemaal in dit boek, waarin alle zichtbare kleuren besproken worden, over waarom ze al dan niet mooi, vies of lelijk gevonden kunnen worden. Kortom: kleuren: een tentoonstelling over kleur en kunst van Ted van Lieshout is een aanrader voor iedereen die graag meer wil lezen over kunst, kleuren, en die wil ontdekken dat het vormgeven van boeken een heus avontuur kan zijn: Van Lieshout experimenteert hier graag mee, en doet de vormgeving van zijn boeken meestal zelf.
Roodkapje
Mijn lievelingskleur mag dan paars zijn, mijn lievelingssprookjesfiguur is Roodkapje.
We kennen allemaal de versie van de Gebroeders Grimm, waarin een jager Roodkapje redt uit de buik van de wolf. In de versie van Perrault uit 1697 loopt het met Roodkapje slecht af: Ze wordt opgegeten door de wolf, en het sprookje is afgelopen.
In de Disneyversie van het sprookje verstopt Roodkapjes grootmoeder zich in een kast, en leert een beer in het bos de wolf mores. Er wordt hier behalve de booswicht, niemand kwaad gedaan.
Rood Rood Roodkapje van Edward van de Vendel en Isabelle Vandenabeele
(de Vlaamse uitgave van dit boek is uit 2003 bij De Eenhoorn)
Isabelle Vandenabeele en Edward van de Vendel maakten van Roodkapje hun eigen meisje: eigentijds, dapper en een beetje boos. Elke dag moet zij van haar moeder, die geen tegenspraak duldt, want "het is misschien de laatste keer, hup!", naar haar grootmoeder. Zij is ziek, en ze wordt steeds grijzer. Elke keer dat Roodkapje met haar mandje bij haar oma langskomt, zeurt ze dat het geen mand is, dat er niet genoeg eten in zit, dat het zij is die ziek is.
De wolf
Op een goeie keer duikt de wolf op, die zich naar het huisje van grootmoeder haast. De wolf is trouwens al op de eerste prent zichtbaar door de takken van de bomen. Vandenabeele geeft dit boek een heel eigen vorm mee: haar prenten zijn rood/zwart in linosneden. Dit nodigt uit tot goed kijken om de wolf te ontdekken. Hij is groot en zwart, met een rood oog, dat dreigend naar Roodkapje loert.
Grootmoeder, wat heeft u grote ogen
Het klassieke riedeltje over ogen, oren en mond ontbreekt in deze versie: wel is het in dit huisje heel stil, en Roodkapje zet stilletjes haar mand in de keuken. Wordt niemand opgegeten? Of toch? Het rood op de prent, dat uit het huisje komt, doet iets anders vermoeden... Ik laat het u graag zelf ontdekken. Dat kan vast nog in uw plaatselijke bibliotheek. Ook uw plaatselijke boekhandelaar kan u vertellen of dit boek nog verkrijgbaar is.
"Rood, rood roodkapje" is hoogstorigineel, en verre van lief of zoet. Voor wie het liever anders ziet zijn er zeker voldoende alternatieve "Roodkapjes" op de markt.
Ik neem jullie later nog mee voor nog meer ROOD en nog meer Roodkapje
Mijn bloggende collega's dit jaar
- Kim van kim leeft
- Marlous van marlous leest
- Emmy van Zon en Maan
- Astrid van Boekrecensies Blog
- Marijke van Ontdekt de wereld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten