donderdag 24 augustus 2023

ZomerLezen: Een sluitstuk met wat antwoorden

Het begin van ZomerLezen 2023


Ergens in mei van dit jaar kwam ik op de Facebookpagina van BookSometea een blogpost tegen waarin ze vroeg of er bloggers waren die mee wilden doen aan ZomerLezen. Meteen gaf ze mee wat ze wilde bereiken, en dat je, als je meedeed, ook meer lezers voor je blog kon trekken in een soms toch nogal lege blogzomer, wat mij betreft. Maar wat me over de streep trok was dit


het was een deel van onze opdracht om dit bij elke post duidelijk te maken. Maar ook: het is ook heel erg waar ik pal achtersta. Bovendien vond ik het knutselen om tot deze afbeelding/tekst te komen ook een fijne ervaring. Er gaat niets boven een goed boek. En wat een goed boek is, dat is voor iedereen anders. Ik kon alleen maar hopen dat ik lezers van mijn blog heb geïnspireerd met boekentips waar ik zelf ook kon achterstaan. Vooraf schreef ik in een inleidende post wat ik wilde doen, maar ook wat ik zeker NIET zou doen. Voor wie het wil teruglezen, die inleiding staat hier.


Mijn boekenkasten


Nog een tip was om er zeker voor te zorgen dat de meeste leestips vlot in de bibliotheek zouden te vinden zijn. Niet enkel omdat de bibliotheek ook in de zomer een bezoek waard is, maar ook omdat mensen die anders weinig toegang hebben tot boeken, daar de boeken die werden genoemd, zouden kunnen terugvinden. Ik grasduinde daarom in mijn eigen boekenkasten, en kwam zo tot wat ik zelf als lezer zou willen kunnen vinden, mocht ik een jongere van nu zijn. (Of een volwassene die evengoed opzoek is naar een goed boek, natuurlijk!). En ook: door deze aanpak wist ik bijna zeker dat je elk boek dat ik meegaf, in de bibliotheek kon vinden. Soms ging ik zelf eerst in de onlinecatalogus van zowel de Vlaamse Bibliotheken als die in Nederland, opzoek naar "mijn" boekentips, om daar echt helemaal zeker over te zijn.

Wat ik NIET deed...


... samenvattingen van boeken opzoeken op het net. Ook al maakte ik het mezelf daar iets moeilijker door, het is niet mijn ding, of wat ik fijn vind.

 Welke lezer wil ik aanspreken?


Ik heb niet echt een zicht op wie mijn bloglezers zijn, en dat hoeft ook niet echt. Het hoeft zelfs geen probleem te zijn. Al is er één lezer die iets aan mijn tips heeft, en mij dat laat weten, dan ga ik daarvan gloeien. Omdat die éne lezer misschien wel helemaal weg is, nu, van boeken, lezen en letters. Of weg is van dat éne specifieke boek. Dus ik hoop dat ik toch wat (aarzelende) lezers kon enthousiast maken.


Contrasten


Contrasten als het thema kou, wind, sneeuw en ijs is, en het buiten minstens 30 graden is: het blijft speciaal, en voor deze categorie las ik zelf boeken die al jaren in mijn kast staan, en die ook mij aangenaam hebben verrast. En u? Toen ik deze post deelde, kreeg ik mee dat mensen het contrast erg leuk vonden.

Spreken jullie in het kader van #zomerlezen wel eens ouders die zeggen: "Supergaaf die boeken, maar hoe krijg ik mijn kind zover dat hij eraan begint?"


Ik sprak/spreek voor ik mijn blogposts schrijf, niet met andere lezers of mensen die boekentips zoeken, en dus ook niet voor ZomerLezen. Toch vind ik het een fijne, terechte vraag. Omdat ze niet heel gemakkelijk is om zomaar te beantwoorden. Sommige kinderen/jongeren pakken alle boeken vast die los of vast zitten (die bestaan ook nog!), en anderen hebben een duw(tje) nodig om (eens) een boek vast te pakken. 

Wat ik wel zeker weet is: bied maar aan, want als je dat niet doet, weet je ook niet of iemand het (zelf) zal ontdekken. Boekhandel of bibliotheek: het zijn geen zaken waar je zomaar naartoe gaat zoals je naar de bakker wandelt om "een lang gesneden brood, alsjeblieft" te kopen.
Wat ik ook zeker weet is: lees zelf (graag), en doe dat met liefde, en zichtbaar voor anderen.

Laat je boeken rondslingeren, vertel over (waarom) je het boek dat je leest (niet) (zo) goed / geweldig! vindt.

Vind het (niet) erg als mensen je vragen wat je leest, als je verdiept zit in je boek, en probeer hier beleefd op te antwoorden. Zorg ervoor dat vragers niet in je hoofd kijken waarin jij zit te denken: "ik lees een boek dat mij leert hoe ik lastige vragen kan afwimpelen, zodat ik kan verder lezen!". Want: misschien maak je op deze manier wel eens een vriend!

Volgende editie?


Toegegeven: de kapstokken aangereikt krijgen om ook in vrij lege zomermaanden mijn blog te vullen: ik vond het heerlijk. Ik heb ook meer inspiratie om met mijn blog het najaar in te gaan, en de zin om over boeken te bloggen loopt nu gewoon lekker door. Ik weet dat ik soms wat meer, en soms (veel) minder aanbod aan boekentips had per categorie, maar ook dat was bewust. Omdat ik de kwaliteit van een boek belangrijker vind dan het aantal gedeelde tips. Een paar regels over een schitterend boek schrijven is ook niet helemaal mijn ding, maar dat neem ik heel graag voor lief: met een kapstok om van te vertrekken aan de slag gaan geeft rust. Elke week - soms moest ik van mezelf gaan schrijven, en soms vloeiden de stukjes over gelezen boeken de hele week uit mijn pen, zo op mijn scherm, en dus op mijn blog - het stuk online krijgen was dus niet altijd even simpel, maar het resultaat vind ik erg mooi. Ik hoop dat u er als lezer wat aan heeft gehad, en ik bekijk of ik tijdens een volgende editie weer zal meedoen.

Dit of dat thema?


Ook als sommige thema's niet aanspraken, kon je uitwijken, en zo kon ik achter elke tip die ik meegaf, blijven staan. Mythologie: tof, maar daar heb ik te weinig achtergrond, en toegegeven, te weinig tijd over om u daar iets zinnigs over te kunnen meegeven. Wat ik wel weet is dat ik het boek over de Noorse Goden van Neil Gaiman zeker nog wil lezen.
Ook met het thema "Waargebeurd" kon ik weinig. Met hier en daar, zoals met alles, uitzonderingen. De Zomer, vriendschap en series waren waardige vervangers, al had ik dat in eerste instantie niet meteen door.

Terug naar school


Boeken over onderwijs, leerkrachten, leerlingen, internaten, ... het schoolleven, kortom heeft me altijd kunnen boeien, en dus kon ik me in dit thema helemaal uitleven. Voor dit thema, net als het thema Vriendschap, maakte ik gebruik van Boekenzoeker, om zelf inspiratie te krijgen over welke tips ik zou kunnen meegeven, en om tot meer dan twee titels te komen. Het vaatje met inspiratie was een beetje aan de lege kant. Boekenzoeker hielp me uitstekend uit de nood, en ik hoop dat u aan mijn tips wat heeft gehad!

En nu zit #ZomerLezen er echt op


Dank aan
Ann van BoekBabbel
Naomi van Hoofdtaal
Nienke van BookSomeTea

en in het bijzonder aan Nienke om deze zomer te organiseren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten