zondag 17 maart 2024

Jeugdboekenmaand over Sport en Spel, 10: De nacht van Ronke / Jef Aerts: "Als fantasie je zoveelste zintuig is"

Ronke gaat op sterrenkamp. Ze houdt van rennen, en heeft daar fluoroze sportschoenen voor. Ze is blind, maar dat houdt haar niet tegen om haar fantasie te gebruiken en te dromen over wat ze wil. Ze legt aan haar kampgenootjes uit dat haar nacht een gele kiwi is, met heel veel pitjes. Elke middag gaat ze naar het observatorium om er in haar eentje langs het strand te rennen. Of ze dat allemaal echt doet, laat ik u graag zelf ontdekken.

Nouri wordt de buddy van Ronke. Hij zal haar helpen als zij dat vraagt. Er groeit een vriendschap tussen hen, zij het eentje met stekeltjes. Ook Nouri worstelt ergens mee, en komt Ronke soms storen om op zijn telefoon te gamen met Stardust...

Jef Aerts schreef met "De nacht van Ronke" weer een niet zo vanzelfsprekend boek. Ronke en Nouri doen wat voor hen voelt wat ze moeten doen, ook al denkt een argeloze lezer daar anders over. Want Ronke wil fietsen: alleen fietsen. Ze fietst alleen. (Of niet). Ze rent alleen. (Of niet?) "De nacht van Ronke" is daarom geen boek over een blind meisje, maar een verhaal over rennen, over sporten, en over het heelal: "We vreten een gat in het heelal!" "Wat gebeurt er als ik de zon inslik?".

"De nacht van Ronke" is een warm verhaal over een meisje dat stoere dingen wil doen, en waar ze dan af en toe hulp bij nodig heeft. De personages van Aerts leven volop, en gaan geen uitdaging uit de weg. Welwillende, aanwezige volwassenen houden hun hart vast, maar laten kinderen hun gang gaan. Leve mobiele telefoons, in dit geval. En spraakhulp.

Speels boek in zuivere taal, waarin ook familiebanden erg belangrijk zijn.

De nacht van Ronke / Jef Aerts ; Marit Törnqvist (ill.).- Amsterdam : Querido, 2021.- 166p.: ill. - ISBN: 978 90 451 2525 1