woensdag 23 mei 2007

De droom van Vlerk Vos / Marc De Bel

Vlerk gaat samen mijn zijn zus Veertje een nachtje bij oma Griet logeren. Mama en papa vos gaan namelijk deze nacht met Barkas praten, een grote gevaarlijke hond die Veertjes en Vlerk's broertje gedood heeft. Een nachtje logeren bij oma Griet is echter niet zomaar "uit logeren" gaan! Vlerk ontdekt er een superknargekke schrijfmachine, een kruisboog en een bolle dromenspiegel... Vlerk's ouders vinden dat je met praten veel meer bereikt dan met terugvechten, en deze ideeën worden doorgezet in het boek. Ook bang zijn komt mooi aan bod, en de zo typische elementen die een Marc De Bel boek soms goed maken. Dit boek is gewoon een lekker wegleesboek met mooie ideeën over groot worden en samenleven.
Typisch, maar daarom zeker niet minder leuk, Marc De Bel boek, met fantasy-elementen. Het "dier" vos komt hier niet naar voor, maar dit boek heeft wel mooie ideeën. Echter: vossen leven in burchten, en ze moeten het opnemen tegen dieren (een hond in dit geval: Barkas - zijn naam alleen al laat vermoeden dat dit wezen niets goeds in zich heeft.). De Bel heeft getracht zich in de biologie van de vos in te leven, maar heeft zich van ogenkleur vergist volgens Wikipedia: volgens De Bel worden jonge vosjes geboren met blauwe ogen en worden ze bij het volwassen worden geel. Wipikedia vermeldt echter dat jonge vosjes inderdaad met blauwe oogjes geboren worden, maar ze worden bij het volwassen worden bruin. Dit gegeven wordt in dit boek uitgewerkt naar het "groot worden". Gele ogen betekent dus dat Vlerk groot geworden is. Vlerk controleert dit maar al te gretig, hij houdt niet van kinderachtige spelletjes, en is dol op aardbeien.
De droom van Vlerk Vos / Marc De Bel, Mie Buur ; met illustraties van Jan Bosschaert.- 5e druk.- Leuven : Davidsfonds/Infodok, 1999.- 110p.: ill.- ISBN: 90- 6565-905-6