woensdag 27 juni 2007

Het boek van alle dingen / Guus Kuijer

Thomas komt op een winteravond bij Guus langs. Thomas kent Guus, omdat Guus een bekend kinderboekenschrijver is. Guus zegt dat hij dat weet, en dat dat misschien een beetje opschepperig klinkt enzo, maar het is wel zo, en hij is een heel bekende kinderboekenschrijver ook - eentje die veel met mensen opheeft. Net wat Thomas niet heeft. Hij zegt dat hij een boek geschreven heeft. Eentje dat hard is. En dat is niet wat voor soort boeken Guus schrijft. Het boek van Thomas heet "Het boek van alle dingen" en het is een oneerbiedig boek. Maar Guus zegt dat het misschien wel een goed boek is.

En dat het verdorie een goed boek is! Thomas wil later gelukkig worden. Zal hem dat lukken? Met een vader (hou in je achterhoofd dat het boek in 1951 speelt, en dat het ook echt in dit tijdsbeeld geschreven is) die zijn vrouw slaat, omdat zij niet luistert, en dat hij dat nog normaal vind ook, omdat hij zijn vrouw "met reden" slaat. Heel hard boek, maar tegelijk een heel mooi boek.

Het boek van alle dingen / Guus Kuijer ; met illustraties van Peter-Paul Rauwerda.- Amsterdam : Querido, 2004.- 104p. : ill.- ISBN: 90 451 0065 7 - 12+