dinsdag 22 juli 2008

De baas van alles / Bart Moeyaert ; Katrien Matthys

In dit boek op reuzenformaat krijgt de lezer verschillende verhalen met dieren in de hoofdrol voorgeschoteld. Verwacht echter geen “verbambisering” van hen, zoals ze dat in de Zoo van Antwerpen zo mooi zeggen: een kat blijft een kat, een hond een hond, etc. Wel krijgt de lezer wat hun gedachtegang zou kunnen zijn, en praten ze onderling wel met elkaar. We vinden de hond terug, vastgebonden aan een boom. Wanneer de kat hem vindt, vindt zij dat hij wat moet doen aan de manier waarop hij is. Maar je merkt als lezer – knap! – op dat een hond een hond is, die een baas nodig heeft om te functioneren, en dat een kat enkel haar eigen zin doet. Toch is het in dit boek de kat die wat mij betreft de bovenhand haalt, die volgens mij het hoofdpersonage in dit boek is. Nergens worden de dieren infantiel, ook de hond niet, die maar moet zien te overleven, vastgebonden aan een boom, huilend naar de maan bij nacht. Heeft de mot een baas? De uil? Je merkt op dat elk dier – hoe klein ook, zijn eigenheid heeft. Wat de kat wel hoopt, is dat ze niet te erg op een vos lijkt.
Heel knap boek, maar het opzet ontgaat me een beetje. Dit boek lijkt meer op een gadget dan op een boek, een boek dat je wilt lezen. De tekeningen en de tekst zijn meesterlijk, daar valt niets over te zeggen, maar het “glow in the dark”-principe hoefde niet. Dat je nachtverhalen en dagverhalen hebt: mooi zo. Maar wat mij betreft kon dit evengoed zonder alle liflafjes als lichtgevende inkt wanneer het donker is. Wat trouwens ook maar ten dele lukt. Het lezen in het donker? Je ogen gaan er van gloeien, omdat je moet priegelen. Wanneer je de witte bladzijden leest bij licht, worden de letters algauw wazig, en de donkere uitklappagina’s zijn hetzelfde lot beschoren. De praktische leeservaring is ook niet zo positief: omdat je de bladzijden moet uitklappen moet je zo voorzichtig zijn om de bladzijden niet te scheuren, dat het lezen soms vergeten wordt. En dat is jammer. Maar laten we het erop houden dat “De Baas van alles” gewoon een knap geheel in tekst en illustraties vormen, en de vorm voor het overige vergeten?
De Baas van alles / Bart Moeyaert ; Katrien Matthys.- Antwerpen : Manteau / De Harmonie, 2007.- 60p.: ill.- 978 90 223 1954 3