vrijdag 1 april 2011

Jim / Judith Eiselin ; Monique Bauman

10+


Kiki (Friederike) Emma Moerman woont samen met haar ouders en haar veertienjarige broer Jelmer ergens in Nederland. Al van bij het begin voelt de lezer dat er spanningen in dit gezin zijn, en dat die deels te maken hebben met Kiki’s broer Jelmer. Want Jelmer is een beetje vreemd. Bovendien heeft hij Pimmetje, Kiki’s allereerste knuffelpaardje, kapotgemaakt. Kiki vindt het maar niets dat het steeds om hem draait, en ze voelt zich vaak het vijfde wiel aan de wagen. Op het verjaardagsfeestje bij oma in Utrecht, besluit ze dat ze niet meer meedoet, en ze stopt met praten. Ze zoeken het maar uit. En dan is er de vakantie, waarvan Kiki tot het zover is, tot ze aankomen – eerst per vliegtuig, en dan per boot, naar het eiland – niet weet waarheen de vakantie gaat.


De vakantie gaat naar Sark, een van de Kanaaleilanden tussen Frankrijk en Engeland. Dit gegeven kan de lezer op het eind van het boek vinden, als documentatie, waarin Eiselin zelf aan het woord is. (http://www.sark.info/)

Knap psychologisch portret van een gezin dat langzaam uit elkaar dreigt te vallen. Daar komen Kiki’s ouders achter tijdens hun vakantie, die ze daarom vervroegd afbreken.

Kiki heeft van bij het begin van het boek een geheimzinnige vriend: Jim. Eerst vindt ze bij oma een versnipperde ansichtkaart, nog later een snoepje in de vorm van een hart waarop SMS ME staat. En bovendien laat Jim geregeld boodschappen achter in grafitti, om Kiki op zijn spoor te brengen. Dit gegeven is ronduit verrassend, en laat het boek helemaal openbloeien. Kiki’s zoektocht naar hem, neemt de lezer mee op verkenning op Sark.

De foto’s in dit boek komen misschien wel recht van het eiland Sark zelf, en laten paard en kar zien, waarmee het gezin rondtoert als ze niet in hun huisje zijn, of in het hotel om te eten. Kiki’s liefde voor paarden wordt mooi weergegeven en is nooit melig of geforceerd.

Het boek is aantrekkelijk uitgegeven en heeft de vorm van een dagboek annex fotoalbum.  Voor- en achterbladzijdes in het boek bevatten een kaart waarop de lezer kan terugvinden waar het gezin op vakantie is.

Jim / Judith Eiselin ; Monique Bauman.- Amsterdam : Querido, 2010. 160p.: geïllustreerd met foto’s.- ISBN 978 90 451 0973