zondag 19 februari 2012

Hotel Aphrodite: een Bracke met meer om het lijf!

Jadzia woont met haar moeder en twee zussen in een woonblok ergens in het Poolse Gdansk.  Met haar twee vriendinnen, Halina en Ozella, droomt Jadzia wel eens van een beter leven.  Want net als alle jonge meisjes van 15 wil ze ook wel eens een nieuwe jurk of die laatste nieuwe mobiele telefoon kunnen kopen, en dat kan niet, want haar moeder verdient niet erg veel.
Dan komt Lech op haar pad.  Lech is dertig, en beloofd Jadzia de hemel op aarde.  Algauw is Jadzia smoorverliefd op hem, en ze volgt hem naar België: hij heeft haar immers beloofd dat ze daar zal kunnen studeren, en dat ze daar in een riante villa zal wonen.
Niets is echter minder waar, en Jadzia belandt in de prostitutie.  Van de liefde die ze voor Lech voelde, blijft algauw alleen maar haat over.  Ze krijgt slaag van hem, en bij sommige mannen moet ze dingen doen die ze helemaal niet wil.  Lech heeft haar verblijfsvergunning op zak, en haar geld moet ze aan hem afgeven. Ze mag niet buiten zonder hem, en ze moet de schijn ophouden dat Lech goed voor haar is.  Dan ontmoet Jadzia Nic, een vijftienjarige jongen met een dubbele hazenlip. Hij is hierover erg onzeker, en ook hij zoekt liefde en genegenheid op, die hij vindt bij Jadzia.  Maar voor Jadzia is Nic niet meer dan een klant.

Met “Hotel Aphrodite” schreef Dirk Bracke zijn tweede boek in 2011, na het oppervlakkige “Catwalk”, een boek dat zich afspeelt in de modellenwereld.

"Hotel Aphrodite” is van een ander kaliber, en dat is goed zo.  Dirk Bracke blijft de auteur die zeer expliciet schrijft, maar Nic en Jadzia zijn mensen van vlees en bloed.  Jadzia mag dan al een hoer zijn, Dirk Bracke maakt van haar een meisje met haar op haar tanden, maar de lezer kan intens met haar meeleven.  Haar werk wordt niet zo uit de doeken gedaan, Bracke focust eerder op wie Jadzia is, en hoe ze zich voelt.  Ook Nic blijft geen oppervlakkig figuur. 

Hij heeft het flink lastig met het feit dat hij een dubbele hazenlip heeft, en hij beseft heel goed dat hij meisjes met zijn lip afschrikt.  Op een dag leert hij via Facebook Nora Verreydt kennen.  Hij is bang om haar een foto van hem te tonen, al dringt zij nog zo aan.  Nic’s beste vriendin Puk, krijgt op haar beurt een relatie met Bram Verreydt, die bij Nic en haar op school zit.  Ik vind het eigenlijk een beetje jammer dat Bracke die verhaallijn, die er duidelijk inzit, niet uitwerkt, want misschien is Nora wel de zus van Bram.

Facebook, je afvragen wie je bent, en of je daar tevreden mee bent, dat zijn de elementen naast de grote verhaallijn over Jadzia en het wereldje waarin zij terecht komt.  Maar Jadzia is geen doetje, en ze beseft dat ze zo niet verder kan.  Samen met Nic bedenkt ze een plannetje om van Lech af te komen, waarvan de lezer op voorhand niets te weten komt.   Dat maakt wat een supersensationeel element zou kunnen worden, eerder iets dat de lezer naar adem doet happen, en is uiterst slim aangepakt.

“Hotel Aphrodite” is opgedeeld in hoofdstukken, en begint “drie maanden eerder” [in Gdansk], om tussen genummerde hoofdstukken, te eindigen met [drie jaar later in Gent], waar Jadzia intussen terecht is gekomen, en daar Rechten studeert.  Intussen is ze getrouwd met een klant, en hier kan de lezer uit opmaken dat Jadzia waarschijnlijk nooit echt zal kunnen loskomen van hoe ze vroeger leefde, toen ze seks had met mannen tegen betaling.  Ze beseft ook dat ze, om van Lech af te komen en te kunnen vluchten, gewoon gebruik heeft gemaakt van Nic, terwijl hij wél heel erg verliefd op haar is geweest.
“Hotel Aphrodite” is een Bracke met een ietsje meer, die zeker het lezen waard is.
    
Hotel Aphrodite / Dirk Bracke.- Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2011.- 175p.- ISBN 978 90 5908 437 7 - 15+