woensdag 8 november 2006

De wereld van Wolf en Lam

Wolf en Lam, dat zijn vrienden! Vrienden waarvan je niet verwacht dat zij nu net vrienden zijn. Maar het zijn hele goeie vrienden. Vrienden die elkaar helpen, wanneer het waait, bijvoorbeeld, ze houden elkaar vast, zodat ze niet wegwaaien. Of ze missen elkaar. Dan denkt Lam bijvoorbeeld: de dag is heel gewoon begonnen, ik ben opgestaan, het is al licht, ... en toch ontbreekt er iets! Ik heb Wolf de hele dag nog niet gezien! De kraai, die vindt de vriendschap tussen Wolf en Lam ook maar vreemd. Misschien is Wolf wel een beetje een watje, dattie Lam als vriend heeft.
Mooi boek, die eigenlijk niet op het wezen van het "dier- zijn" focust, maar eerder de filosofische kant bewandelt. Er wordt gepraat, Wolf en Lam zijn lief voor elkaar (cfr: "Fijn dat het zo regent, hé, Wolf?" "Waarom? Vraagt Wolf." "Dan schrijf jij zulke lieve dingen". De eenvoud in dit boek is prachtig, je gaat er de hele tijd om glimlachen. Dit boek doet (alweer, maar dat is erg positief, dit keer.) denken aan de dierenverhalen van Toon Tellegen, en wat mij betreft zeker ook (en dit is ook een beetje gericht op dezelfde leeftijd, laten we zeggen een 4+), de verhalen van Kikker en Pad van Arnold Lobel.

De wereld van Wolf en Lam / Ben Kuipers ; illustraties van Ingrid Godon.- Amsterdam: Leopold, 2001.- 67p.- ill.- ISBN: 90-2584061-2