zaterdag 3 februari 2007

De Fantastische Meneer Vos / Roald Dahl

Meneer Vos woont samen met Mevrouw Vos en Vier Kleine Vosjes in een heuvel bij een bos. Achter het bos liggen drie boerderijen : die van Boer Bolus, Bits, en Biet. Alledrie zijn ze stuk voor stuk vieze mannen. Ze worden omschreven dat je als lezer kan ruiken dat ze stinken. En slecht zijn, (bijna: uiteraard, anders heb je geen Dahlboek, bij momenten). Bolus is een kippenboer die alleen maar kip en macaroni eet, Bits was een eenden en ganzenboer, hij is dik, en erg klein. Van zijn dieet ga je als lezer, bij te veel inleving in dit boek, kokhalzen. Hij leeft op beschuitbollen en ganzenlever, die hij pureert. Van die pap en die bollen krijgt hij een beestachtig slecht humeur. En boer Bits? Die heeft een kalkoenenkwekerij en een appelboomgaard. Hij eet niets, hij drinkt enkel appelwijn. Bij het volgende hoofdstuk leren we Meneer Vos en zijn familie kennen. Die gaat elke dag op jacht op de kippen en de ganzen van de bovenstaande heerschappen. Die vinden dat uiteraard helemaal niets, en ze besluiten Meneer Vos te willen doden.
Maar of dit lukt? Reken maar van niet! Meneer Vos is daarvoor veel te slim.

Toch zijn de plannetjes niet uitgekookt, maar wel erg grappig. Wanneer de drie boeren besluiten dat ze Meneer Vos zullen doodschieten, en dat niet lukt, besluiten ze hem en zijn familie uit te graven. Dit lukt bijna! Je zou denken dat je met bulldozers wel verder komt, maar dan ken je Meneer Vos nog niet! Hij graaft samen met zijn familie steeds dieper, en de drie boeren krijgen hen nooit te pakken. Dit verhaal is erg grappig, de streken en het karaktertje van Meneer Vos en Co hilarisch opgetekend. Natuurlijk kan een vos nooit een plankenvloer met een "hand" omhoogduwen van onder de grond, natuurlijk heeft een vos geen tafels en stoelen, en in dit geval gaat dit boek ook niet over dieren, en worden cliche's bevestigd - een vos eet alleen gestolen kippen en gevogelte van boeren, maar daarom is dit boek niet minder goed en grappig.

De Fantastische Meneer Vos / Roald Dahl ; met illustraties van Quentin Blake ; vertaald door Harriët Freezer.- oorspr. titel: Fantastic Mr Fox.- 25e gew. dr.- Baarn : De Fontein, 1997.- ISBN: 90 261 1305 6