maandag 5 maart 2007

Bezoek van Mister P. / Veronica Hazelhoff

JoJo voetbalt, en dat doet hij graag. Samen met zijn beste vriend Simon. Maar of JoJo (die eigenlijk Johan heet) dat zal kunnen blijven doen, is maar de vraag. Hoe oud JoJo is, wordt in dit boek niet echt gespecifieerd, maar hij gaat wel naar het kinderziekenhuis, denkelijk is hij een jaar of tien, afgaand op de leeftijdsaanduiding op het boek, die 10+ vermeldt. JoJo is een jongen met reuma. Dat uit zich in heel rode en pijnlijke vingers en knieën, en soms doet zijn hele lichaam pijn. Die pijn is in dit boek ook een personage, en komt naarvoor als de gemene Mister P., die niet wil dat JoJo hem te lang alleen laat. En omgekeerd ook niet, al wil JoJo het wel heel erg graag anders. Soms zijn veters knopen of een jeansbroek dichtknopen de hel. Voor zijn jeansbroek heeft hij een oplossing, en knipt hij het knoopsgat groter. Hulp vragen aan zijn moeder vindt JoJo geen optie, en hij reageert soms heel opstandig tegenover te veel willen zorgen van haar kant. Toch wordt dit boek nooit problematisch. Ofschoon het thema dat eigenlijk best wel is. JoJo leert ook Lena kennen, een vluchtelinge die samen met haar moeder naar Nederland is gekomen vanuit een niet nader genoemd vreemd land. Lena weet niet of ze wel zullen mogen blijven, en doet soms vreemde dingen, zoals van heel hoog ergens afspringen, waarbij ze zich soms bezeert, maar soms ook niet. Lena en JoJo leren elkaar kennen op het strand, terwijl JoJo denkt dat iedereen naar hem kijkt in die idiote strandrolstoel. Er groeit een fijne vriendschap tussen Lena en JoJo, waar de terugkeer naar Lena's land echter wel als een donker wolkje blijft bovenhangen.
De personages in dit boek STAAN er, al blijven Lena en Kwame (iemand anders die ook uit een ander land komt als vluchteling) een beetje vaag, en komen alleen de familie van JoJo helemaal naar voren. Je merkt wel dat Lena problemen heeft, en bang is om uit Nederland weg te moeten.
JoJo weet dat hij moeilijk loopt - maar wil ondanks de goede bedoelingen - die nooit zielig worden van zijn moeder en vader, en ook van zijn beste vriend Simon ("Ik mag toch ALLES tegen en over je zeggen?") - niet van orthopedische hoge schoenen weten. Dan ziet iedereen zeker dat hij slecht loopt. Uiteindelijk vindt JoJo - met een klein hartje - het goed dat hij schoenen zal moeten. Hij mag ze van de schoenmaker zelf kiezen, en ook hoe ze er (in beperkte mate, er blijkt weinig keuze, en JoJo moet tekenen welke schoenen hij wil: in sommige gevallen klopt dit niet, en maakt een schoenmaker in orthopedische schoenen, jouw schoenen naar een model van een gewone schoen)
Martijn Vanderlinden maakte een knappe covertekening, die levensecht is.
Geweldig positief geschreven boek, waarin de personages ondanks hun ellende, meestal heel positief blijven, al hebben ze soms heel zwarte gedachten. Een verademing.
Bezoek van Mister P. / Veronica Hazelhoff.- Amsterdam : Querido, 2006.- 168p.- ISBN: 90 451 0388 5