vrijdag 21 december 2007

Jeugdboekenweek 2002: Wonen, onderdak

In het schooljaar 2001-2002 hadden we in de bibliotheekschool, tijdens de cursus Kinderboekwerker, de opdracht om voor de jeugdboekenweek een leuke leesbevorderingsactiviteit uit te werken voor kinderen. Wij kozen met drie mensen een opdracht uit te werken rond de boeken van Vos en Haas, van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing.
Uit dit boek komen de receptjes, waarvan je hieronder de foto's kunt zien, met enthousiaste uitleg over wat de kinderen ervan vonden. De foto's geven een feestje weer, waarmee we onze namiddag afsloten. Wij vonden het zelf ook heel erg leuk, het was een zeer leuke, leerrijke ervaring, ook voor de kinderen, die tijdens het leesmoment dat we ook inlasten, zeer geboeid naar elkaar konden luisteren, ook al was het boek "Vos en Haas op het eiland" voor sommigen een beetje boven hun niveau. Zoals op de inleidende pagina al gezegd, moesten de kinderen op uitvergrootte prenten, zelf lezen en uitvoeren wat er stond, en maakten we er een tweede leesopdracht van. Maar ook dit verliep zeer vlot! We zouden indien we nog zo eens een activiteit voor kinderen organiseren, wel meer tijd vrijmaken voor een "kennismakingsronde", want dat verliep een beetje stroef allemaal, omdat de meeste kinderen elkaar niet echt kenden, en wij zelf ook niet echt namen kenden, en we de kinderen dan ook niet echt persoonlijk konden aanspreken.

Zoete hartjes. De kinderen uit dit groepje waren zo enthousiast hierover dat ze 's avonds aan mama of papa vroegen of ze ook zo'n boterham mochten maken. (Je moet de lagen op elkaar leggen, in de vorm van een hartje of een sterretje of een rondje, een hartje smeren, een hartje brood, en weer een hartje dat je smeert met een of andere zoetigheid, bv chocoladepasa, waardoor je dan een tandenstokertje prikt. Zo heb je een "boterham in lagen." Je kunt de boterhammen ook met hartig beleg maken.

Heel lekker, voor kinderen toch. Wij drieën vonden het net alsof er een zak suiker in je smoeltje ontploft. Zulke zoetigheid! Maar we hebben wel allemaal een versierd koekje gegeten. Je hebt hiervoor droge biscuitjes nodig, water of fruitsap, en kleurige snoepjes. Oh, en een lepel bloemsuiker om "het glazuur" te maken. Dit maakt het hele zootje natuurlijk wel verschrikkelijk zoet. Vind je ze niet mooi, onze koekjes?
De Eierbootjes waren wel de moeilijkste opdracht, maar erg leuk. Eitjes hardkoken, het eigeel eruit scheppen, hesp fijnsnipperen met wat mayonnaise, roeren, en dan dit mengsel terug in het ei scheppen. Dan een tandenstokertje nemen, en daar een driehoekje salami opprikken als een zeil.