vrijdag 5 juni 2009

verkiezingen '09

Binnenkort trekken we met z'n allen weer eens naar de stembus. Op Vertel Eens zal één dezer ook een boekenlijst verschijnen rond de verkiezingen, maar hier kunnen jullie alvast mijn eigenste eigenzinnige lijstje bekijken.

Wortels / Klaas Verplancke
Heuvelwachter Ries vindt op een dag op zijn heuvel een zaadje. Hij koestert het zaadje, geeft het water, sap en sop en soep, en veel later warmte, tegen de tijd die kou wordt. Maar wat onze heuvelwachter niet weet, is dat alles wat de grond gretig opzuigt, ooit weer wordt teruggegeven. Toch is het net dat wat gebeurt. Maar hier heeft Ries niet voor gekozen, en bovendien is hij slecht in delen… Nog steeds een pracht van een boek, misschien wel het mooiste uit mijn hele boekencollectie…

Vanwege de liefde / Edward van de Vendel en Klaas Verplancke
Hoe Tufje haar familie nu eenmaal ook niet zelf heeft gekozen, en veel liever bij de buren zou wonen…

Tommie en de torenhoge boterham / Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis
Tommie heeft honger, en heeft een gigantische keuze om zijn torenhoge boterham van beleg te voorzien. Maar of hij nu echt zin heeft in zijn torenhoge boterham?

Circus Pingies / Daan Remmerts de Vries
Dieren in dit verhaal bedenken dat ze samen een circusvoorstelling willen maken. Eentje waarin ze naar elkaar zullen kijken, en elkaar niet zullen opeten. Want kijken is leuk, en opeten past niet in dat plaatje: dan kunnen ze niet meer naar elkaar kijken. Zal het lukken?

Django heet Django / Edward van de Vendel en Lilian Brogger
Django is een ondernemend kereltje dat voor een dagje weleens anders wil heten. “Meneer” bijvoorbeeld. Wanneer zijn vader hem zegt dat hij bijvoorbeeld geen pakje sap mag, haalt ie er toch eentje uit de ijskast: hij heet nu immers geen Django meer… Maar of het zo zal blijven? Een boek over namen, maar vooral over een grappig klein jongetje, en hoe iemand zou heten als hij of zij een jongen, dan wel een meisje zou zijn. Of wanneer Django bijvoorbeeld een ooievaar zou zijn, of een boom. Of een ezeltje… Grappig, fris boek.

Voor Paulien / Paul Kustermans
1860: De 11-jarige Paulien moet haar broer gaan vervangen, die na een ongeval niet meer in de mijn kan werken…

De keuze / Karel Verleyen.
Jan-Willem is ernstig ziek. Hij heeft elke dag meer pijn, de tumor in zijn hoofd is aan de winnende hand. Met zijn vrienden praat hij over zijn naderende einde, en ook al is dit hard: hij wil hierover zelf beslissen…

Ik blijf in bed / Cees Rutgers
Roy beslist om na zijn ongeval in bed te blijven. Niemand, vindt hij, is ook verplicht om zijn verhaal door te lezen: leuk zal het toch niet zijn, als hij alleen maar in bed blijft.

Ik wou dat ik een pop was / Wally De Doncker en Harmen van Straaten
Een oude man wil, denkend in zijn huisje, best eens een pop zijn: misschien zouden mensen hem dan weer wél zien staan…

En ik vergat Negen schijfjes banaan van Pieter Gaudesaboos nog: een boek op rijm, over negen schijfjes banaan, opzoek naar een plekje om te slapen. Kijk gerust je ogen uit over de keuzes die zij maken en waarom ze die keuzes en geen andere keuzes maken!