woensdag 25 december 2013

Een Swingende Benjamin Lacombe, betoverend mooi!

Ondertussen doet de naam Benjamin Lacombe veel meer dan één belletje rinkelen. Wie zijn naam noemt denkt meteen aan paginagrote illustraties met veel oog voor detail, die van elk boek een feest maken om naar te kijken. Neem er “Sneeuwwitje” maar eens bij, of zijn debuut “Melodie van ijzer en staal” en “De tuin van de feeën”.
Met “Swinging Christmas” levert hij opnieuw een boek van formaat af, en dat mag u letterlijk nemen. Het boek ligt door zijn formaat niet zo makkelijk in de hand. Maar dat nodigt dan weer uit om met grote ogen naar de schitterende illustraties vol sfeer te kijken.

Robin is een negenjarig jongetje dat in Helemaalnietsgat woont. Zo noemt hij zijn dorp, omdat er nooit iets opwindends gebeurt.

Het is bijna kerst, en dus zorgt Robins moeder ervoor dat ook mensen die alleen zijn met kerst, wat te eten hebben.
Ze stuurt Robin naar een kluizenaar, die in een heel groot huis woont, en waar alle kinderen bang voor zijn, ook Robin. Zijn angst wordt mooi in beeld gebracht, met een donkere prent van het grote huis. Een hand grijpt Robin in zijn nek, en daar staat de kluizenaar achter hem.

De man blijkt een hart voor muziek, jazzmuziek, te hebben, en een huis vol boeken. Die gebruikt hij soms zelfs om de deur open te houden. Hij leert Robin van boeken houden, ook als lezen voor Robin soms moeilijk is, omdat hij niet ontspannen genoeg is om de letters tot zich te nemen.
Het verhaal over Gargantua, de reus die uit het oor van zijn moeder Gargamella geboren wordt, bestaat echt. Ook dit gegeven maakt van “Swinging Christmas” geen al te klassiek kerstverhaal.

De man vertelt ook over Sol, zijn grote liefde uit een grote stad, die niet kon wennen aan het leven in Helemaalnietsgat, en op een keer, op kerstmis, zomaar vertrok. Hij heeft haar nooit meer teruggezien.
Robin en Bernard worden in de jaren die volgen goede vrienden, die samen van muziek en boeken kunnen genieten. Als Robin op internaat gaat, zien ze elkaar in de vakanties. En dan is Bernard op een keer helemaal weg. Het huis is helemaal leeg, op een brief voor Robin na…

‘Swinging Christmas” is een boek vol sneeuw en koude, maar vooral een ode aan boeken, verhalen, vriendschap en muziek.

De CD bij het boek met vijf jazzliedjes op, werd ingezongen door Olivia Ruiz, de Franse zangeres die de novelle “Swinging Christmas” schreef, en waar Benjamin Lacombe zijn “Swinging Christmas” naar maakte.
Swinging Christmas / Benjamin Lacombe ; naar een novelle van Olivia Ruiz.- Hasselt : Clavis, 2013. Prentenboek + CD.- ISBN 978 90 904 482084 3