zondag 21 maart 2021

Lezen is een feest (21) Dolfijnen- en Heksenkinderen, én Jan Terlouw: de favoriete kinderboeken van Els!


In 1992 begon jeugdauteur Patrick Lagrou aan zijn heldenreeks "Het Dolfijnenkind", over Marijn, die dol is op dolfijnen. "Het Dolfijnenkind" is een boek dat ook ik verslonden heb, omdat het boordevol avontuur zat, en omdat ze over dolfijnen ging. De reeks bestaat nog steeds. Er zijn tien boeken verschenen, hoewel dat niet meteen de bedoeling was. Omdat zoveel mensen "Het dolfijnenkind" zo goed vonden, is Lagrou blijven schrijven over Marijn en de zijnen. De Klimaatreeks, die later volgde, borduurt verder op de reeks van "Het dolfijnenkind" De boeken verschijnen bij Clavis.

Juniper en Heksenkind van Monica Furlong, uitgegeven bij Lemniscaat zijn ook al twee boeken die ik nog steeds zelf in mijn boekenkast heb staan. 

Sprookjesachtig, en met elementen die je laten nadenken over de wereld waarin je leeft. Met wijze volwassenen, en kinderen die eigenlijk geen zin hebben om bij diezelfde wijze volwassenen te wonen, maar waarmee het allemaal wel goed komt. "Colman" is het derde boek in de reeks. De eerste twee boeken zijn nog steeds verkrijgbaar. Monica Furlong overleed in 2003 op 72-jarige leeftijd. Meer weten?


Els' laatste favoriet is Jan Terlouw, die onlangs in de Grote Vriendelijke Podcast aankondigde te stoppen met schrijven voor jongeren, omdat hij hen naar eigen zeggen niet meer begrijpt. Gelukkig blijven zijn klassiekers als "Koning van Katoren" en "Oorlogswinter" tot de verbeelding spreken, ook voor jongeren van nu.
Koning van Katoren: filmeditie