dinsdag 29 maart 2022

Mirakel / Marita De Sterck

Nuri, een studente, komt bij Ruben, de kleinzoon van de 85jarige Emiel, "solliciteren" om voor de oude man te zorgen. Hij woont alleen, maar dat begint gevaarlijk te worden. Soms blijft het vuur aan staan of blijven kaarsen branden. Emiel is zijn vrouw Lea verloren, en Ruben "vergeet" gemakshalve aan Nuri te vertellen dat Emiel vooral 's nachts nog met haar praat. Maar het schrikt Nuri niet af, en ze heeft een dak boven haar hoofd nodig. Ook als Ruben haar duidelijk maakt dat Emiel geen bezoek bij hem thuis wil. Alleen Ruben en zijn ouders komen bij hem over de vloer. Nuri zal Emiel ook moeten helpen om zijn huis op te ruimen, maar dat is iets wat erg pijnlijk wordt. "Mirakel" is een verhaal over opruimen, en over drie mensen met geheimen.

Nuri, Ruben en Emiel zijn de hoofdpersonages in dit boek. Vanuit hun wisselende ik-perspectieven, wordt het verhaal verteld. Afgewisseld met Lea, die heel goed weet dat ze gemist wordt. We komen heel wat over haar te weten, en over het leven samen met Emiel.

Emiel wil ondanks alles wat er gebeurd is, op bedevaart, samen met Ruben. Ook al weet hij dat op deze plek heel veel pijn zal komen bovendrijven. We kijken ernaar als zijn we op die plek, als lezers van "Mirakel", figuranten die Emiel nauwelijks opmerken. Ook niet als hij verdwenen lijkt te zijn.

Het verhaal speelt zich af bij Emiel thuis, bij Ruben die in een atelier woont waar hij oude meubels opknapt, en waar ook zijn verleden hem achtervolgt, waardoor hij moeilijk mensen dichterbij laat komen, tot Nuri in zijn leven verschijnt. Of het speelt zich af tussen de levenden en de doden, dat ook.

"Mirakel" is zo'n goeie ouwe Marita De Sterck: kwalitatief, met massa's mooie zinnen, knap verteld en met ondanks alle zware thematieken nooit té zwaar. De Sterck schrijft altijd over (grote) menselijkheden, onvolkomenheden, en hoe haar personages met dat alles omgaan. Dat doet ze ook nu vaak in de ge en gij vorm waardoor dit verhaal een grote naturel heeft. Sommige Nederlandse lezers zullen het daarom misschien te Vlaams vinden. Al hoop ik van niet, want Mirakel verdient heel veel lezers, ook in Nederland.

Het boek bevat veel thema's, maar is nooit overladen. Alles past precies, en dat maakt "Mirakel" tot een boek dat echt helemaal af is.

Voor mensen die al eerder werk van Marita De Sterck lazen, is dit boek een warm terugkomen. Mensen die nog nooit wat van haar lazen, zou ik aanraden om eerst "Splinters", een ouder boek over twee jongeren, Jutta en Anton, die elkaar leren kennen, aanraden. Om daarna haar ander werk tot aan "Mirakel", haar tot nu toe laatste boek, te gaan lezen. Lezers van de boeken voor jongeren door Marita De Sterck, hebben best al wat leeservaring, en zijn minstens 14.

Mirakel / Marita De Sterck.- Amsterdam : Querido, 2021.- 189p.- ISBN 978 90 451 2623 4