maandag 4 maart 2024

Kabaal voor de Jeugdboekenmaand!

 2 maart 2024 was het eindelijk zover! Ik ging voor het eerst naar Kabaal, een kinderboekenfestival dat ook al zo leuk is dat het een heel weekend duurde in bibliotheek Permeke, pal op het bruisende De Coninckplein in Antwerpen. Dat mijn vervoer een beetje lastig deed, en dat is een understatement, laat ik voor de rest buiten beschouwing.

Het werd een heerlijk middagje vol boeken en verhalen, en mensen van "lang niet meer gezien". 

Ik luisterde naar Sanne Rooseboom, en hoe blij die was met de roestige tekeningen die Sophie Pluim maakte voor hun boek "Mot en de metaalvissers". Mot haalde de shortlist voor de Boon 2023

Sanne Roosenboom vertelt over Mot, die eigenlijk Vlinder heet. Voor de gelegenheid met een tolk Vlaamse Gebarentaal
Illustratie van Sophie Pluim uit Mot en de metaalvissers



Een verloren vossenjong dat een kuikentje is

Jef Aerts heeft een prachtig nieuw boek uit. Over kip Vera, die zich ontfermt over een verloren vosje. Het boek heet Roversjong, en is schitterend geïllustreerd door Martijn van der Linden. Die is momenteel ook kinderboekenambassadeur in Nederland. Hij illustreert de boeken over Bob Popcorn, de maïskorrel die nooit slaapt. Hij laat je zien hoe je het schrift van Joshua uit "Zonder titel" van Erna Sassen kunt vormgeven, of "Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt", een dichtbundel van Edward van de Vendel.

Roversjong van Jef Aerts en Martijn van der Linden is prachtig en elk opzicht. Is een vriendschap tussen een kip en een vos niet heel gevaarlijk? Want een vos, die eet toch kippen? In een bijzonder kleurrijke stijl en met illustraties die wel foto's lijken (en eerlijk: soms een beetje aan Chickenrun doen denken, de film over de kippen die het leven op hun erf moe zijn en alles doen om te ontsnappen aan hun kwaadaardige eigenaars - niets van dit alles in "Roversjong", alleen de tekeningen doen er dus soms een beetje aan denken).

Voorlezen 


Het boek leent zich ook om voor te lezen aan wie jonger is, en het lezen nog niet onder de knie heeft. Voor wie wel al goed kan lezen is "Roversjong" niet meteen een hapslikwegboek, maar dat zijn de boeken van Aerts nooit. Er zitten hoeken en kanten aan, die de lezer kunnen uitdagen. Dat is met "Roversjong" niet anders. Meer weten over de boeken van Jef Aerts? Neem dan een kijkje op de boekenpagina's van dit blog!