dinsdag 5 maart 2024

Tip 6 voor de Jeugdboekenmaand over Sport en Spel: Erebos van Ursula Poznanski

Op school bij de zestienjarige Nick duikt plots op een CD-rom iets op waarover niet mag gepraat worden, het mag alleen worden doorgegeven. Eens je het aanneemt, ben je verloren. Het weet dingen, en laat je al dan niet gevaarlijke dingen doen. Nick wil hier algauw niets meer mee te maken hebben, maar raakt steeds verder verstrikt in Erebos.

Razendspannend eerste deel uit 2010, een tijd waarin DVD's en CD-roms nog alom tegenwoordig zijn, mobieltjes komen nog maar zelden voor. Laat het je niet tegenhouden om onder te duiken in de wereld van Erebos, maar dat zoveel meer is dan wat het is. Toen ik dit eerste deel voor het eerst las werd ik al omvergeblazen, en in 2024 kan het boek een terugblik zijn op ontwikkelingen, en kon het boek me nog steeds verrassen. Het is griezelig, maar nooit gratuit. Erebos is vertaald door Esther Ottens.


Erebos ontwaakt

is het tweede deel dat in 2020 is verschenen, en werd vertaald door Pieter Streutker. Mobieltjes en smartphones zijn nu wel vertegenwoordigd, en dat maakt dat Erebos echt overal kan opduiken. Dat merkt Nick, die inmiddels tien jaar ouder is, maar al te erg op. Dit keer kan je zelf niet kiezen om Erebos te gaan spelen. Dit boek biedt meer avonturen voor mensen in de echte wereld dan in Erebos op zich. Dit boek is wat mij betreft nog beter dan zijn voorganger, net omwille van de link met de echte wereld, hoewel die van een student in het eerste deel ook zeer goed uit de verf kwam, met welwillende volwassenen en alle conflicten en hoe je die samen kunt aanpakken of uit de weg gaan.

Duik onder in Erebos, en laat je verrassen! Beide boeken komen bij lezers vanaf 15 jaar best tot hun recht.