WAT?

Intro…

Ergens in 2003. Er zijn plekken op het internet waar gelijkgestemden in “groups” kunnen praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarvoor werd je dan lid van zo’n group. Ik ben lid van een aantal groepen die allemaal rond boeken draaien. Maar ik merk dat ik dingen mis. Dus besluit ik om zelf ook zo’n groepje te starten, wat verbazend makkelijk is. Alleen: de naam van mijn groep, “Boekenboekenboeken” komt uit een tijd zonder inspiratie, en die kan ik niet meer veranderen. Ik moet er vaak zelf wat om lachen als ik de naam van mijn group uitspreek.
Het groepje rond me blijft klein, en eigenlijk zelfs wat aan de saaie kant. Ik probeer een jeugdboekencitatenkwis, introduceer een “ik zoek een boek”-prikbord, en probeer wat “nieuws” te plaatsen. Soms worden er boeken besproken. Ik ben er niet blij mee, en na drie jaar besluit ik de stekker uit de groep te trekken.
Het duurt dan nog tot eind 2006 als ik heel stilaan aan een eigen blog begin, die lange tijd de groepsnaam van toen, “boekenboekenboeken” heeft gehad. Ik schrijf er stukken over gelezen boeken, maar gebruik een schuilnaam, die ik ook voor mijn toenmalige groep op het internet gebruikte.
Een schuilnaam
“Lena” is lange tijd mijn alter-ego op het internet geweest, naar Lena, een personage uit “Kus me” van Bart Moeyaert. Lange tijd heb ik me met haar verwant gevoeld. Maar na een tijd wil ik mezelf laten zien. Ik hou nog steeds met hart en ziel van kinder- en jeugdliteratuur, en mijn stukken groeien. Ik wuif Lena uit, en ga door onder mijn eigen naam.
“Geen leven zonder boeken”
Omdat “Boekenboekenboeken” eigenlijk echt niet lekker bekt, ga ik na wat gedenk, verder met mijn blog onder de naam “Geen leven zonder boeken”. Iedereen mag dan weten dat ik erachter zit, en sommigen appreciëren het heel erg. Niet alleen klinkt de nieuwe naam veel beter, het is ook echt waar mijn blog en ik voor staan: ik kan me echt geen leven zonder boeken voorstellen.
Over lezen en goesting in boeken, over liefde voor letters
Dat is wat ik hoop dat dit blog uitstraalt. Dit blog wil boeken in de kijker zetten, ze op een voetstuk zetten.  Omdat ze het verdienen om ontdekt te worden. Of omdat ik ze gewoon leuk vind. Het wil een hulp zijn voor ouders en andere mensen die voor kinderen opzoek zijn naar een goed boek.  Heel af en toe zullen ze er zelfs een boek voor zichzelf kunnen terugvinden.

Boekenlijsten op leeftijd


Ik probeerde om mijn boekenlijsten in te delen volgens leeftijd. Die zijn echter slechts indicatief, laat je (als verzorger/ouder) er niet te fel door leiden, alsjeblieft. Soms is een kind van zes klaar voor een boek dat iemand van zeven jaar eigenlijk al kan lezen, maar vind kindlief het verhaal waar "6+" op staat, ook tof. Laat het kind dan aub het boek lezen. Leeftijd zegt namelijk niet altijd waar een kind aan toe is en wat het graag wil lezen.

Maakt dit blog mijn huiswerk?
Ik hoop van harte dat bezielde leerkrachten Nederlands het zien als hun leerlingen een stuk van mijn blog plukken om er hun huiswerk mee in orde te krijgen. De zoekwoorden “bespreking” van “dit of dat boek”:  ze zijn niet te tellen. Ik maak met mijn blog geen huiswerk van leerlingen die liever geen boeken lezen. Dat mag je, leerling, zelf doen. En ik vind het oprecht jammer als je niet zo graag leest. Want ik besef heel goed dat “moeten” lezen soms een opgave betekent.
Vragen als “hoe heet het hoofdpersonage uit boek x” beantwoord ik ook niet. Dat moet je zelf uit het boek halen, liefst door het boek te lezen. De hoofdpersoon uit het boek staan trouwens meestal ook vaak al met naam en toenaam op de achterflap. Ook vragen als “kan je me tegen morgen dit en dit bezorgen?” Mijn taak MOET dan af. Begin gewoon op tijd aan je huiswerk.
Gefeliciteerd…
Aan de lezer die in mijn blog van harte boeken vindt waar hij of zij, of hun kinderen inspiratie vinden om een boek te kiezen, te omarmen.