zaterdag 6 januari 2007

Drie boeken over vleermuizen - Kenneth Oppel


In "Zilvervlerk" leren we een kolonie vleermuizen kennen, en is dit deel een beetje een inleiding op hetgeen volgt, zijnde nog twee boeken. We maken kennis met Schim, een klein, beetje zielig vleermuisje, dat mij - ramp - een beetje aan de boeken rond Harry Potter deed denken. (Klein, kan slecht vliegen, wordt bespot door de andere vleermuizen, maar blijkt uiteindelijk een held te worden, klopt helaas). Schim woont met zijn moeder en de vrouwelijke vleermuisoudsten in hun "roest" Boomburg. Hun vaders overwinteren in Hibernaculum. In dit eerste deel van drie moeten de vleermuizen het opnemen tegen de uilen. Lang geleden zijn de vleermuizen veroordeelt (door de uilen?) om 's nachts te gaan leven. Schim wil, net zoals zijn vader vroeger, echter de zon zien. Dat komt hem duur te staan. Boomburg wordt door de uilen platgebrandt. Bij het zoeken naar een nieuwe roest, raakt Schim verloren, en leert hij de witvlerk Marina kennen. Samen gaan ze verder opzoek naar Schims eigen kolonie, en naar het raadsel van de geringde poot van Marina. Er wordt gezegd dat "Nocturna", de God van de vleermuizen, hierdoor laat zien dat ze plannen heeft. En hier zitten we duidelijk in de fantasy-elementen, en niet langer bij "het wezen van de vleermuis". Vleermuizen hebben in deze boeken wel ten allen tijde vleugels. Soms hebben ze voeten ipv poten, en soms ga ik op deze elementen letten en dan stoort het mij. Deze vleermuizen moeten het ook opnemen tegen "Vampyrum Spectrum(?)", zijnde vleesetende vleermuizen. De vleermuizen, die zich eerst heel vriendelijk voordoen, dragen de namen Gothelo en Bonk. Zij vormen vanaf de helft van het eerste verhaal echt de vijanden van de zilvervlerken, net zoals Voldemort dat is voor Harry Potter. "Zilvervlerk" loopt uiteindelijk goed af, en de vleermuizen vinden een nieuwe roest.

"Zonnevlerk" gaat de kant van de mensen op. Dit boek is gebaseert op feiten uit de tweede wereld oorlog, waarbij vleermuizen werden ingezet om bommen te droppen. De zilvervlerken gaan op zoek naar Casiël, de vader van Schim. Zij worden in een kunstmatig bos gelokt, waar nog een heleboel andere vleermuizen gevangen zitten. Die dit echter niet doorhebben. Schim en zijn familie echter wel, en ze bedenken een plan om hieruit weg te komen. Dit boek leest erg vlot, en is razend spannend. Ook hier duikt Gothelo weer op, als Schim opzoek gaat naar een ontsnappingsroute. Omdat hier mensen mee opduiken, is dit verhaal ook zo spannend. Ook dit verhaal loopt goed af. Ik vond het prachtig. Wel weer jammer dat Schim zo duidelijk een held is.

"Vuurvlerk" heb ik helaas na zestig bladzijden gelaten wat het was. Vleermuizen gaan dood (Frieda, een van de oudsten, reeds in het vorige boek, onderandere), en de zoon van Schim, deze keer, komt in deze onderwereld terecht. De zilvervlerken hebben Schims vader uit de jungle, waar Gothelo vandaan komt, weten bevrijden, en Gothelo is dood. Maar dus niet in deze onderwereld, en zo kan hij zijn rol van gewetensloze vleesvretende vleermuis blijven vervullen, en dit hoefde voor mij niet. Onthou vooral de eerste twee titels van de drie.

Zilvervlerk . - 263 p. ISBN:9025732291.- Gottmer Junior
Zonnevlerk.- 288p.- ISBN: 9025732569.- Gottmer Junior
Vuurvlerk.- 288p.- ISBN: 9025736874.- Gottmer Junior