vrijdag 16 februari 2007

Koekoeroets / Gerda Van Cleemput ; Gijs Mertens

"Koekoeroets" heet eigenlijk Grisjo, maar in het land waarin hij woont betekent "Koekoeroets", maiskolf. Die komen in dit boek heel vaak naar voor: Koekoeroets gezin bestaat uit mama, grootmoeder en overgrootmoeder. Vader is niet zolang geleden bij een arbeidsongeval in de fabriek omgekomen. Koekoeroets' moeder heeft nu een nieuwe vriend, Nikolo. Hoewel Nikolo steeds lief is voor Koekoeroets, vindt deze niet dat hij aan zijn moeder moet zitten. Koekoeroets wil geen nieuwe papa! Maar hierop wordt verder niet ingegaan. Koekoeroets gaat als Nikolo komt, wandelen, en hij komt pas terug wanneer Nikolo weg is. Op een van zijn tochtjes, komt hij, hij is verder dan ooit gelopen, aan een deel van het bos waar hij nog nooit is geweest, Tinka tegen. Tinka rijdt paard, en dat heet Brak. Beiden leren elkaar kennen, en Koekoeroets vertelt over zijn leven, en over wolven in het bos. Dat is tenminste wat Sandor, de apotheker die in een hut in het bos woont, vertelt. Sandor is volgens Koekoeroets niet te vertrouwen. Je zou kunnen stellen dat hij voor een stuk de rol van slechterik op zich neemt. Of die van vreemde eend. Tinka en Koekoeroets leren elkaar beter kennen, maar het valt Koekoeroets op dat Tinka nooit iets over zichzelf vertelt. Tot ze op een dag zwicht, en Koekoeroets laat zien dat ze zigeuners zijn. "Nu zal je wel niet meer met mij willen omgaan?" Maar hier wil Koekoeroets niets van weten, ook al sloeg Tinka de nagel op de kop wat Nikolo betreft: Koekoeroets is egoïstisch! Tijdens een volgend tochtje raakt Barak, Tinka's paard, verstrikt in een illegaal gezette klem, en werpt Barak Tinka van zijn rug. Ze moet naar het ziekenhuis gebracht worden, en Sandor bekent dat hij die klemmen plaatste. Hij is toch niet zo goed van inborst, zo blijkt. Maar hij vindt het wel erg wat er Tinka gebeurde. Koekoeroets wil naar Tinka toe, en met het geld dat hij spaarde voor een viool die hij wil kopen, koopt hij in plaats daarvan bloemen en snoep voor Tinka.
Dit verhaal is heel gewoon, met goed uitgewerkte personages. Het verhaal zelf zou iets beter mogen uitgewerkt zijn, vooral over hoe en wat: waar wonen Koekoeroets en Tinka? Wat is dat land? (Misschien is of zou het Mexico kunnen zijn, maar dat komt niet boven.) Hoe ziet Koekoeroets' familie eruit? Nu lijkt het alsof ze alleen bij naam genoemd worden, met hier en daar een detailtje over hoe het haar of de handen van Nikolo of zijn moeder eruitzien. De zinnen beginnen ook vaak met En, waar dat helemaal niet hoeft. Zinnen beginnen nooit met En, leerde ik in het derde middelbaar al.
Voor een boek dat dit jaar dertig wordt, doet het verhaal nog redelijk modern aan, en heb ik het nog een keer sinds tijden, graag terug gelezen! (Mooie, redelijk ouderwetse, tekeningen, met paarden die echt het wezen van het paard weergeven.) De tekeningen werden gemaakt door Gijs Mertens.

Koekoeroets / Gerda Van Cleemput ; Gijs Mertens.- Altiora, 1977