dinsdag 6 maart 2007

Eduard /Star Livingstone ; Molly Bang

Eduard is een jonge lama, die moet leren om een lastdier te worden. Maar kan Eduard dit wel? Nu woont hij op een boerderij. Een herderin komt naar hem kijken en besluit dat ze een waaklama nodig heeft om haar schapen te helpen hoeden, en zo gelijk de wolven van haar schapen weg te houden.
Saai boek. Eduard wordt de waaklama van de herderin, die hem probeert op te voeden tot een gehoorzaam waakdier. Dit lukt Eduard, en hij wordt zelfs vriendjes met de ram van de kudde schapen. Dat terwijl de andere schapen de ram helemaal niet aardig vinden. Ook duiken in dit boek wolven op, maar Eduard steekt (na twee opgevreten schapen) een stokje voor de volgende maaltijd van de wolven. Nu is iedereen tevreden!
Dit boek wordt naar dieren toe nooit menselijk gezien, het is een mens die voor de dieren zorgt. Toch is dit boek verder ook geen verhaal. Het gaat alleen in op hoe Eduard het bij de schapen stelt. Aan het eind van het boek "ligt Eduard op een heuvel." Het boek is afgelopen. Alles wordt opgesomd. Zo krijg je geen verhaal bijeen, en kan dit boek een mini-non-fictiewerkje genoemd worden, hoewel het hiervoor niet doorgaat. De tekeningen zijn nog redelijk doenbaar, wanneer je naar de dieren kijkt. De mensen zijn eerder "ouderwets" afgebeeld. Er dient opgemerkt te worden dat deze illustraties levensecht een dier willen afbeelden, en daar ook in slaagt, maar er zit geen emotie in dit boek. Niet in de tekst, niet in de tekeningen.
Eduard / Star Livingstone ; illustraties van Molly Bang ; vertaling door Christine Kliphuis.- oorspr. titel: Harley.- Westeinde, 2001.- 90 5019 014 6
(8+)