dinsdag 19 juni 2007

Madame Sarah / An van 't Oosten


Wanneer Sarah’s vader sterft, blijft ze alleen achter. Familieleden ruziën over haar, vinden haar een lastpost. Ze belandt in huis bij haar grootvader en de broer van haar vader, oom Thomas. Algauw merkt Sarah dat grootvader en Thomas allebei een groot geheim met zich meedragen. Ze communiceren enkel via briefjes met elkaar. Grootvader is een norse man, die haast nooit wat zegt, en haar enkel aanspreekt, als hij haar al aanspreekt, met “madame”.
Sarah wil te weten komen wat er tussen grootvader en Thomas aan de hand is.

In alle opzichten een erg goed boek. De personages worden mooi uitgewerkt, ze hebben elk een karakter. Je merkt ook dat je een Nederlands boek leest. Hoe gek dat ook klinkt. Sarah zwijgt niet, ook niet wanneer haar grootvader haar BLIJFT aanspreken met “madame”. “Ik heet Sarah! Dat je dat nu nog niet weet!” Thomas is helemaal anders, hij is lief voor haar.
Sarah ontdekt beetje bij beetje het geheim tussen grootvader en Thomas. Thomas valt niet op meisjes. De huishoudster, mevrouw Bloem, legt Sarah uit dat het voor grootvaders’ generatie niet zo makkelijk was, tot zelfs onmogelijk, om “homofilie” te benoemen, en het niet over dezelfde kam te scheren met “pedofilie.” Voor de generatie van grootvader is dit hetzelfde, zo ook voor de moeder van Ben, een jongen die het heel goed met Sarah kan vinden. Deze verhaallijn is erg mooi. Met hem kan Sarah praten over alles wat haar dwarszit. Oom Thomas vindt wel dat ze een ietsje teveel over Ben praat, wat hatelijke opmerkingen van grootvader oplevert. En Thomas klapt dan dicht, en loopt weg.
Ook Thomas gaat dood, en dat doet pijn. Omdat Sarah vlakaf tegen grootvader zegt dat het ZIJN schuld is, door hem een vuile nicht te noemen. Homofilie heeft niets met pedofilie te maken, Thomas heeft nog nooit een kind aangeraakt, zegt ze hem. Maar het getelefoneer tussen Ben’s moeder en haar grootvader maakt veel kapot, zoniet alles. Sarah heeft intussen het briefjesgeheim ontdekt, en ook dat is zwaar. Ze merkt dat grootvader van haar houdt. Het eind van het boek is nogal bruusk, je merkt dat er nog een lange lange weg te gaan is, maar haar grootvader kan haar toch zeggen dat hij blij is met haar. Alleen jammer dat Thomas ervoor is moeten sterven, om dat in te zien. Of om in te zien dat Thomas zijn zoon is…
Maar dit boek is helemaal af. Het is prachtig.

Madame Sarah / An Van ’t Oosten.- Leuven : Davidsfonds Infodok, 2004.- 124p.- ISBN 90 5908 025 4 - 10+