zaterdag 2 juni 2007

Pluk redt de dieren / AMG Schmidt ; Fiep Westendorp

Pluk woont in de Petteflet. Ook het jongetje Spijtebijt woont daar, samen met zijn tante Pleeg. Waarom heet Spijtebijt Spijtebijt? Hij is opgevoedt door de beren Moem en Psjasj, en daar heeft hij leren bijten. Maar of dit zo goed werkt bij mensen? Overal waar Spijtebijt zijn zin niet krijgt, bijt hij. Maar Spijtebijt heeft hierover steeds onmiddellijk spijt. Hij wil heel graag zijn pleegouders terugzien. Zij zijn gesignaleerd in het park, en uiteindelijk vindt meneer Pen de oplossing om de beren er weg te krijgen. Ze kunnen terecht in de grot van de Weerman. Niemand mag weten waar dit gebied is. Maar Spijtebijt wil naar de beren toe... Pluk weet na een tijd wél waar het gebied van de Weerman zich bevindt. De Weerman heeft een ware dierentuin, met allemaal verschillende biotopen. Pinguins en ijsberen in de poolstreken, apen in de jungle,... Tot Spijtebijt, die intussen weet heeft dat Moem en Psjasj hier ook zijn te vinden, weer koste wat het kost zijn zin wil, en door een raam heenvalt... Alles vloeit door elkaar, en dieren die geen hitte maar extreme koude gewend zijn, krijgen het plotseling heel warm... Pluk moet ingrijpen!

Alle personages die ook in "Pluk van de Petteflet" zitten, zitten ook in "Pluk redt de dieren. En dat geeft iets vertrouwds. Aagje en Pluk zijn nog steeds vriendjes, en Spijtebijt redt Aagje zelfs van een inktvis die in de vijver is belandt, en volgens meneer Pen naar het gebied van de Weerman moet worden gebracht.

Prachtig boek, in een typische Annie MG Smidt stijl. Dieren zijn hier wel enkel schattig. Dat is voor deze rubriek een beetje jammer, maar hoort misschien wel bij Schmidt. Zo is er sprake van "ijsbeertjes". Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van dit boek, en dat telt minstens ook.

Pluk redt de dieren / Annie MG Schmidt ; illustraties van Fiep Westendorp.- Amsterdam : Querido, 2004.- 87p.: ill.- ISBN: 90 451 0094 4