zaterdag 7 juli 2007

Deel II uit de Paddenwratjes-saga!

Kabouter wordt op een morgen wakker en hij voelt zich “glamp”. Hij weet niet wat het betekent, hij heeft het woord zelfs nog nooit gehoord, maar het heeft te maken met niet uit je pyjama willen klimmen, je baar de kammen, en het je niet kunnen schelen welke muts je zult gaan opzetten. Het resultaat is dat Kabouter met een vliegenzwammuts – dat is een herfstmuts – rondloopt terwijl het volop lente is! De dieren in Woestewoud willen hem helpen. Uil geeft hem de raad om naar zee te trekken, omdat je aan de zee alles kunt vertellen…

Heel tof boek, met oh zo menselijke trekjes. Je herkent de gegevens van depressies, onderandere. Toch is dit boek in de eerste plaats sprookjesachtig opgevat. De Kabouter in dit boek draagt een hoofdletter, net als de dieren die Woestewoud bevolken. In het boek merk je dat mensen die Woestewoud niet kennen, bang zijn voor Heksje Paddenwratje, die nog steeds haar huisje in Woestewoud heeft, en nog steeds in Kikkerprinsen (en omgekeerd) doet. Kabouter trekt naar zee in een klomp, met alle gevaren vandien. Toch is dit boek nooit sensatie en erg sprookjesachtig opgevat, in die zin dat Kabouter zich wel regelmatig aan mensen vertoont, ook als ze niet in “het kleine volkje” geloven. Voor Prinses Zonnevlekje merkt Kabouter algauw, kan hij beter uitkijken. Zij is een verwend nest, dat in hem haar nieuwe stuk speelgoed ziet. Ze stuurt er haar palfrenier Sebastien en Adhemar op af… Maar Kabouter voelt er niets voor om als poppetje te dienen! Wanneer Kabouter de zee bereikt, is de ontlading groot. Heksje Paddenwratje loodst hem veilig terug naar Woestewoud, waar er na Kabouter ’s thuiskomst een feest van drie dagen is.
De stukken waarin de dieren uit Woestewoud Kabouter missen, geven de lezer een gevoel van thuiskomen, van rust. Je merkt het jachtige leven van de mensen waarmee Kabouter in aanraking komt, en dat is erg sterk. Ook wanneer er in die mensenwereld dieren voorkomen, is het nog niet zeker dat ze een Hoofdletter dragen. Kabouter loopt rond in een akelig achterafstraatje, en hij komt er een kat tegen. Wanneer hij vriendelijk “dag Kat” zegt, blaast het beest alleen maar naar hem. Paard en Meeuw dragen wel een hoofdletter, en ze zijn bereid Kabouter te helpen waar ze dit kunnen.
Ook in dit boek heeft Heksje Paddenwratje een rol, samen met Ninotchka, die in mannen doet… Zij is een ongelofelijk personage, en wordt bestempeld als mannenverslindster.Geweldig boek, met verschillende lagen.

Glamp !, of hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde / Henri Van Daele ; illustraties Klaas Verplancke.- Leuven : Davidsfonds Infodok, 2003.- 313 p.: ill.- ISBN 905908 075 0 - 14+