maandag 11 mei 2009

10 mei 2009 : Bozar overrompeling door KJV’ers !

Gisteren vond in Bozar in Brussel het Bekroningsfeest van de Kinder- en Jeugdjury plaats. Ik bedacht dat het zowat de eerste keer dit seizoen moest zijn dat ik zonder jas naar buiten kon! En ja: ik ging de hele dag, onder stralende zon, met graagte binnen zitten. Binnen, tussen massa’s boeken, bekenden en PRACHTIGE zalen. De hele dag stond in het teken van boeken en auteurs. Nederlandse auteurs meldden zelfs dat Vlaamse kindjes betere boekenkeuzes maakten in de Kinderjury, dan dat de Nederlandse kindjes dat doen in de Kinderjury. (Er dient te worden opgemerkt dat de twee Kinderjury’s toch wel grotendeels een andere invulling hebben). Maar wel, en daar mogen we als begeleiders van de leesgroepen best trots op zijn: de Vlaamse Kinderjury leest soms moeilijker toegankelijke boeken, waarover ze dan met andere juryleden kunnen praten, terwijl de Nederlandse Kinderjury voor makkelijker boeken kiest, als die van Paul van Loon of Carry Slee.

Het was een erg druk feest, waarvan ik blij ben dat het slechts één keer per jaar plaats heeft, en toch kijk ik alweer uit naar de editie van volgend seizoen.

Wie waren de winnaars?

In groep 1 (-6 jaar) ging Leo Timmers met de eer lopen voor zijn boek “Diepzeedokter Diederik”.



365 pinguïns van Jean-Luc Fromental en Joëlle Jolivet, een Parijs duo die voor de Kinder- en Jeugdjury feestdag waren overgekomen – hieperdepiep!, werd het best bevonden in groep 2 (6-8 jaar).
(Maar ook Dirk Nielandt met Dievenschool, hadden veel juryleden graag zien winnen. Dat boek is gemaakt door Dirk Nielandt, dus, en Helen van Vliet, die de illustraties verzorgde, en zij zagen elkaar deze dag voor het eerst.)







In groep 3 (8-10 jaar) schoten Martha Heesen en Wim Hofman (die de illustraties maakte) met “Watson, of hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis”, de hoofdvogel af. Heesen kon er helaas niet bijzijn, maar ze had een videoboodschap voor de juryleden. Zij werd goed vertegenwoordigd door Wim Hofman op deze dag. Hofman is dit jaar trouwens 40 jaar auteur/illustrator! Applaus!






Mark Tijsmans won met zijn tweede boek, “Wiet Waterlanders en de Kleine Caroluscode” ook al voor de tweede keer, in groep 4 (10-12 jaar). Redelijk voorspelbaar, maar helemaal niet slecht omdat het nu eenmaal BV Tijsmans is. Echt niet.










Bettie Elias won in groep 5 (12-14 jaar) met haar boek “Hij of ik” en Markus Zusak’s “De Boekendief” kaapte in groep 6 (14-16 jaar) de eerste prijs weg.



Meer weten? Binnenkort vind je foto’s op http://www.kjv.be/. Op deze site kan je ook al kijken welke boeken volgend seizoen gelezen worden.