zondag 4 december 2011

Konijntjesbrood / André Sollie


De koningin wil graag een konijntje, haar buik staat al bol van verlangen.  Maar de koning?  Hij wil een eekhoorn!  Zullen de koning en de koningin hier samen uit kunnen komen? “ Konijntjesbrood” is een boek over verlangen.  Over moeten nemen wat zich aandient, over dingen die je niet in de hand hebt, hoe graag je dat ook zou willen.
Vòòr de titelpagina zien we twee foto’s:  van eekhoorntjesbrood, waarvan we kunnen lezen dat het een eetbare paddenstoel is (…) die alleen in het wild voorkomt.  Maar of konijntjesbrood een bestaande paddenstoel is?  Een paddenstoel met twee konijnenoren bovenop zijn hoed?  Dat laat ik in het midden.
Ook de voorplat van “Konijntjesbrood” is uiterst verzorgd vormgegeven.  Op een grijs/zwarte achtergrond  biedt een zwarte ovalen vorm plaats aan de maker van dit boek, en de titel.  De zon, een klok waarvan de lezer gauw genoeg de betekenis zal ontdekken als hij of zij “Konijntjesbrood” openslaat, en de maan: daaronder een witte vrouw met een konijntje als uitloper van het hoofd, met tegenover haar een rode man met een eekhoorn als uitloper van zijn hoofd.

André Sollie verrast opnieuw.   Na “De Zomerzot” en “Een raadsel voor Roosje”, boeken uit 2009 en 2007, bedoeld voor lezers vanaf 5 jaar en vanaf 10 jaar. 
Met “Konijntjesbrood” merk je dat Sollie zich heeft uitgeleefd:   “Konijntjesbrood” staat vol mooie zinnen, die als geheel een mooi,  poëtisch boek vormen.  Pentekeningen op de ene bladzijde, worden afgewisseld met geschilderde  prenten in felle kleuren, waar je meteen de stijl van Sollie in herkent.  De collages waar Sollie ook duchtig gebruik van maakt, zijn een feestje voor het oog, en je raakt er niet zo makkelijk op uitgekeken. 

“De nacht gooide zijn donkerste deken over het land.  En de maan stond hoog aan de hemel.  Achter één raam van het koninklijk paleis bleven de kroonluchters branden… “  Hier begint het verhaal van een koninklijk stel dat zo graag een konijn, dan wel een eekhoorn wil.  De prent aan de rechterkant gooit meteen alle registers open.  Het is een bewolkte nacht, met sterren aan de hemel, en een blauw paleis, waar je het licht achter één raam kunt zien branden.  De maan staat aan de hemel, en ze heeft een kindergezicht.  Dat kindergezicht slaapt.

André Sollie leverde met “Konijntjesbrood” een niet zo makkelijk te behappen prentenboek af, maar laat het u niet tegenhouden om dit uiterst knappe pareltje te ontdekken!
Konijntjesbrood / André Sollie.- Amsterdam : Querido, 2011.- ISBN: 978 90 451 1204 6 - 7+