zaterdag 13 april 2013

Over een lief, wollig schaap

Dit lieve prentenboek wil twee zaken aanbrengen voor kinderen vanaf een jaar of vier: Homoseksualiteit en stotteren. Erg geslaagd, en de CD bij het boek die het verhaal als hoorspel brengt, is een meerwaarde.

Joep het kleine schaap weet niet wat hij heeft. Hij is op een ochtend veel te vroeg wakker, en vertelt zijn moeder dat hij het soms warm heeft, om het daarna weer koud te hebben. Of hij heeft zin om heel hard te lachen. Dan weer moet hij huilen. En dan weet hij het! Hij wil het aan iedereen vertellen!

Maar Joep stottert. Soms wat meer dan anders. Het is niet gemakkelijk als iedereen je zinnen wil afmaken, of niet naar je wil luisteren als je iets belangrijks te vertellen hebt!

Zijn vriend Tijn, een konijn, denkt dat Joep op wereldreis wil, en Mies de eekhoorn denkt dat hij de gekkeschapenziekte heeft. Ibbe de hond kan niet blaffen, maar ook hij wil niet naar Joep luisteren. Zelfs Joeps vader denkt dat Joep jarig is, en gaat snel een feestje voorbereiden. Maar Joep is pas volgende week jarig!

Gelukkig is er Joep’s nieuwe buurschaap ook nog. Joep wil hem graag vertellen wat er aan de hand is, maar hij komt niet uit zijn woorden. Dirk vertelt dat wanneer hij onrustig is, hij naar de wolken kijkt, en dat hij daar rustig van wordt. Moet Joep ook maar eens proberen.
Na een tijdje wordt Joep in de buurt van Dirk, inderdaad rustig, en kan hij het hem vertellen. Joep is verliefd. Op Dirk.
Illustrator Wouter Tulp heeft van dieren geen mensen willen maken, al hebben wel Disney-trekjes. Tulp gebruikte felle kleuren, zijn dieren worden groot afgebeeld. Op die manier is ‘Joep’ een aantrekkelijk boek.

Beide thema’s, stotteren en homoseksualiteit worden niet geproblematiseerd of opgedrongen, het zijn heel gewone gegevens binnen het boek. “Joep stottert. Een beetje. Soms wat meer, soms wat minder”. En iedereen, behalve misschien de egeltweeling Isa en Lisa, die dachten dat Joep verliefd is op een van hen, is blij voor Joep, omdat hij verliefd is op Dirk. Reden voor een feestje!

De CD bij het boek geeft meerwaarde.   Het voorgelezen verhaal  biedt meer dan alleen voorlezen: verschillende mensen verleenden hun medewerking, onder wie Paul Haenen, die de verteller is. Hij slaagt erin om de lieve sfeer van het boek vast te houden in zijn manier van vertellen. Zachte muziek, gecomponeerd door Marnix Dorrestein begeleidt de verschillende deeltjes van het verhaal. Elk dier heeft een andere verteller.

Het verhaal op de cd duurt niet langer dan een kwartiertje, wat ook een pluspunt is om de aandacht van kleine kinderen net lang genoeg te kunnen vasthouden.
Joep! / Mark Haayema ; Wouter Tulp.- Becht : Gottmer, 2013 Prentenboek met CD.- ISBN 978 90 257 5316 0 - 4+
(Dit stuk verscheen eerder op ZiZo Online)