vrijdag 25 april 2014

"Kelderkind" van Kristien Dieltiens wint De Kleine Cervantes 2014

Gisteren won Kristien Dieltiens met "Kelderkind" De Kleine Cervantes 2014.

Voor deze 16de editie waren er zo’n 130 enthousiaste leerlingen aanwezig van 7 Gentse scholen. Elke leerling had vooraf per boek een quote (mening, vraag, citaat, …) neergeschreven. Tijdens het debat werden de boeken telkens ingeleid door een zelfgemaakte trailer en daarna werden er vijf quotes uitgekozen door de 15-jarige presentator Igor. De leerlingen die de quote hadden geschreven werden op het podium geroepen om in het gezellige decor te praten over het boek. Ook vanuit de zaal konden de jongeren deelnemen aan het debat, terwijl de auteurs op de eerste rij mee volgden.

De kleine Cervantes - jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent wordt jaarlijks toegekend door jongeren van de eerste graad secundair onderwijs (12-14 jarigen). De auteur van het boek, dat door deze jongeren als het beste wordt beschouwd, ontvangt de tekening 'De kleine Cervantes' van Carll Cneut.
 Deze juryleden worden gerecruteerd in de Gentse scholen (netoverschrijdend). De genomineerde boeken worden geselecteerd door WOCK in samenwerking met de Kopergietery, de jeugdafdeling van de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Gent, en een aantal andere experten op het vlak van jeugdliteratuur.
Foto van de Kleine Cervantes.
Rond 23 april - sterfdag van Cervantes en Werelddag van het Boek – gaan alle juryleden naar het slotdebat in de Kopergietery: een panel met twee leerlingen per jurygroep bespreekt de boeken van de shortlist, terwijl de anderen vanuit de zaal meevolgen. Ook de auteurs zijn erbij!
De winnaar van De kleine Cervantes ontvangt een prachtige tekening van Carll Cneut.
De kleine Cervantes shortlist wordt geselecteerd door een leespanel met medewerkers van de Bibliotheek, Kopergietery, WOCK en enkele leerkrachten, uit de Nederlandstalige jeugdboeken verschenen verschenen tijdens het voorbije jaar.
De onderwerpen lijken ver uiteen te liggen, maar de boeken hebben ook veel gemeenschappelijk: oorlog en vrede, liefde en vriendschap, de zoektocht van jongeren naar wie ze zijn en hoe ze met de wereld omgaan.

De kleine Cervantes – een lezersprijs

Elke school mag een of meer groepjes van ongeveer. 10 juryleden samenstellen. Van november t.e.m. maart lezen alle juryleden de zes boeken van de shortlist, discussiëren erover samen met hun leerkracht en schrijven een leesverslag.


De Kleine Cervantes wil


  • het leesplezier bevorderen in een leeftijdsgroep waar het lezen dreigt af te nemen
  • het kritisch luisteren naar en spreken over lectuur stimuleren via een debat
  • het ordenen van meningen en indrukken via een in te vullen juryrapport
  • school-en netoverstijgend jongeren samenbrengen met literatuur als gemeenschappelijke factor
De shortlist bestond verder uit volgende boeken:
  • Rotmoevie / Marian De Smet

  • Malou van de mussen / Noëlla Elpers

  • Raak me dan, als je kan / Siska Goeminne

  • Zwarte zwaan / Gideon Samson

  • De nacht van 2 april / Jan Simoen (+) en Peter Simoen (illustrator)

  • Hoe ik het kopbeest versloeg: 23 manieren om niet onzichtbaar te zijn / Mieke Versyp en Trui Chielens (illustrator)
Bronnen: website Stad Gent, Blog bibliotheek Gent, links: eigen weblog
Link De Kleine Cervantes