zondag 13 april 2014

Hoe voelt het voor een gewone jongen om stinkend rijk te zijn?

Joe Prop is de rijkste jongen die je je kunt voorstellen.  Hij heeft letterlijk alles wat hij zich wenst: een eigen racecircuit met een eigen racewagen in de tuin, een huis met massa’s slaapkamers, mét elk nog een eigen badkamer, een alligator en wat al niet meer. Zijn vader verkoopt vochtig toiletpapier en is daardoor stinkend rijk geworden.  Daarom bezit Joe thuis alles wat zijn hartje begeert. 

Er is echter één ding dat Joe Prop liever zou willen dan alle rijkdom samen: een vriend.  Hij zit op een chique school, maar daar is iedereen nog rijker, zo lijkt het wel. Mensen zijn er alleen maar bezig met zichzelf, en Joe is daar nogal eenzaam.  Hij wil graag naar de dorpsschool, waar niemand weet dat hij rijk is.  Zijn vader ziet dat niet zo zitten: rijke kinderen horen naar chique scholen te gaan, vindt hij.  Maar Joe zet door.  Zo komt hij op de dorpsschool terecht, waar hij Bob leert kennen.  Kan hij Joe’s eerste echte vriend worden?
David Walliams gaat vrolijk verder op de ingeslagen weg, met het schrijven van wat zijn derde boek is geworden, na ‘De jongen in de jurk’ en ‘Mr Stink’.  Ook nu breekt Walliams als het ware in in het verhaal van Joe, wanneer hij de lezer wijst op de racebaan, die meesterlijk geïllustreerd werd door Tony Ross.
‘Joe Biljoen’ is opnieuw een vrolijk boek met een moraal: vriendschap is niet te koop, ook niet voor heel veel geld. Walliams vertelt het verhaal van Joe en zijn rijke vader met veel humor, maar met een onderlaag van verdriet.  Want Joe is niet altijd zo rijk geweest.  Qua thematiek lijkt ‘Joe Biljoen’  erg op zijn twee voorgangers, maar een warm hart krijg je er zeker wel van, en leesplezier is verzekerd.
Joe Biljoen / David Walliams ; Tony Ross (illustraties) ; Roger Vanbrabant (vertaling)- Hasselt : Clavis, 2013.- Oorspronkelijke titel: Billionaire Boy.- 203p.: ill.- ISBN 978 90 4481 952 6 - 8+