donderdag 2 juli 2015

Een nieuwe thrillerreeks voor meisjes uit de pen van Mariëtte Middelbeek: Babysittersclub revisited?

“Strandwacht” is in een nieuwe thrillerreeks voor meisjes van 12 jaar en ouder, de eerste titel.

Mariëtte Middelbeek schreef eerder al 14 boeken voor volwassenen, ondermeer “Single en sexy”.

In “Strandwacht leren we de twaalfjarige tweeling Anne en Emma kennen. Zij gaan met hun ouders op vakantie naar een Franse camping, en sluiten zich daar aan bij het animatieteam. Plezier verzekerd!
Anne en Emma zouden het liefst veertien dagen aan één stuk beachvolleybal spelen, en jongens versieren, maar af en toe willen hun ouders ook als gezin eropuit. Wat zich, hoe kan het ook anders, uit in gesteun en gezucht over hoe zwaar het leven is.

In het animatieteam zit ook Simone, waarmee Emma en Anne het onmiddellijk kunnen vinden. Zij is vlak voor ze naar Frankrijk vertrok, gedumpt door haar vriendje, en Anne en Emma willen niets liever dan haar koppelen aan een knappe jongen. Bob, die strandwacht is, is uitverkorene. Maar als het etentje, dat voor Simone als een blind-date is geregeld, daar is, komt Simone niet opdagen…
Hier krijgt “Strandwacht” een heel klein beetje spanning, maar ik vind het allemaal erg braaf en voorspelbaar. De personages, vooral Anne en Emma, en hoe Middelbeek haar boeken schrijft, doet heel erg denken aan wat Ann M. Martin nu alweer een kwarteeuw geleden deed met haar meisjes uit De Babysittersclub. Toen schrok ik ook, toen ik de reeks later terug las: een dertienjarige die gaat babysitten? Een beetje van alles wat er in de wereld te koop is op de hoogte is? Maar tegelijk nog heel erg naïef is. Toch bleven het fijne niemendalletjes.

Middelbeek verwerkt in haar boeken soortgelijke personages: ze doen alles bijna zonder medeweten van volwassenen, en uiteindelijk zijn ze de helden van de dag. Maar een strandvakantie is niet mijn ding, en ik geloof niet dat elk meisje persé achter elke knappe bink aan wil. Voor zij die dit wel herkenbaar vinden: amuseer jullie met zon, zee, strand en een beetje spanning.

Het tweede boek in de reeks gaat over vier vriendinnen die op ponykamp gaan in Terschelling, en waar één van de meisjes op een ochtend verdwenen is. Haar vriendin, Iris, Becky de avond tevoren in het Engels horen bellen. Heeft Becky’s verdwijning te maken met het telefoontje?
De plot ligt hier iets zwaarder op de hand, maar daarover vertel ik lekker niks. Om te lezen met bomen, bossen en water rondom je.

Het derde boek “Boyzzz” vertelt het verhaal van Suzanne, Suuz op het internet, die blogt over jongens en wat ze in haar heel gewone leventje allemaal meemaakt. Na rijke ouders en stiefouders en stranden allerhande, is dit boek een verademing. Suzanne blogt op haar eigen weblog “boyzzz”, en heeft een aantal volgers, en haar blog is best populair. Toch is hij geheim voor haar ouders, en alleen vier vriendinnen van haar weten ervan. Zo kan ze het blog helemaal als iets van zichzelf onderhouden, zonder dat iemand weet wie ze is. Maar dan duiken er plot gemene berichten op, van iemand die niet wil dat ze verdergaat met Boyzzz, en die vindt dat Suuz zichzelf heel belangrijk vindt.
Hier is de teleurstelling van een meisje van 14 niet geveinsd, en Middelbeek weet goed weer te geven hoe hard negatieve commentaren, al is het dan anoniem op het net, maar wel op een eigen blog, kunnen aankomen.

De plot van Boyzzz is ietwat verrassend, maar ook nu ga ik u daar lekker niks over vertellen.
Middelbeeks stijl is helaas veel te uitleggerig, en laat weinig ruimte over om de fantasie van de lezer te prikkelen. Alle gevoelens worden expliciet benoemd en uitgelegd. Het is misschien wel een kenmerk voor dit soort boeken, en ze lezen op deze manier lekker weg, misschien, maar ik word er chagrijnig van. Al kon “Boyzzz”, me al bij al nog wel bekoren. Stop trouwens in elk boek nog een jongen die op een meisje verliefd moet worden, of omgekeerd, of zorg ervoor dat de uitverkorene de ander niet ziet staan.
Fijn zomerleesvoer, maar niet meer dan dat.

Voor meisjes die niet veel lezen zijn de boeken een uitkomst. Veellezers vinden waarschijnlijk wel iets anders naar hun zin.

Strandwacht / Marmer, 2014.- 173p.- ISBN 978 94 6068 193 6
Ooggetuige / Marmer, 2014.-  168p.- ISBN 978 94 6068 192 9
Boyzzz / Marmer, 2015.- 978 94 6068 236 0