donderdag 21 april 2016

Voor de KJV-slotfeestelijkheden: de uitreiking van De Kleine Cervantes 2016!

Op 23 april 1616 is Miguel De Cervantes 400 jaar overleden. Dus reikten 120 leerlingen van verschillende Gentse middelbare scholen hun prijs voor de 18e keer uit op 21 april 2016.
De Kopergietery was weer een uitstekende locatie, en een uitreiking moet een feest zijn met verdieping. Dus stond 21 april de héle dag in het teken van boeken.

De dag werd aan elkaar gepraat door Cervantes hemzelve, en zijn hulpje. Dat ze eigenlijk Igor en de dertienjarige Robbe zijn, is snel vergeten. Ze deden dat met absolute flair en verve!

In de voormiddag kregen we de 5 gelezen boeken nog eens in herinnering. Een kwartier per boek werd er gedebatteerd met vier mensen wiens citaat gekozen werd.
Leerlingen hadden per boek ook tableaux vivants gemaakt, die een erg goede weergave van elk gelezen boek waren. Dat sommige boeken niet bij iedereen in de smaak vielen was te voorspellen, maar daar is helemaal niets mis mee. Smaken verschillen nu eenmaal, en er valt nog minder over te twisten.

De namiddag begon  met het bekendmaken van de winnaar. Dit jaar ging Anna Woltz met haar boek “Honderd uur nacht” met de eer lopen. En met een echte Carll Cneut. De mens prijkt nu ook met zijn Cervantes illustratie op een superexlusieve broodtrommel!
Daarna vuurde de zaal nog een flink half uur vragen af op elke auteur.

Dat de zon scheen deze dag, was leuk, maar een hele dag boeken kijken en luisteren is net zo inspirerend.
Ik kijk al uit naar volgend seizoen!

De genomineerde boeken nog eens op een rijtje:

Valavond / Marita De Sterck
Kroonsz / Marco Kunst
Lang zal ze leven / Koos Meinderts
Hermelijn / Linda Van Mieghem

en de winnaar van 2016:

Honderd uur nacht / Anna Woltz

Bekijk hier de website van De Kleine Cervantes.