woensdag 18 mei 2016

Goed vertelde, harde blik op kinderarbeid

Hans Van Acker schreef eerder al een paar boeken over voetbal. Nu komt hij met “Achter de heuvels” met iets heel anders voor de dag.

dit boek gaat over Innocent, een jongen die in West-Afrika wordt verkocht om als kindslaaf te werken.

Van Acker oordeelt niet, hij geeft alleen feiten weer, waarrond hij een krachtig verhaal vertelt. Innocent leeft in een niet nader genoemd dorp, waar de Chef de plak zwaait, zijn vader dood is, alsook zijn opa. Hij moet het zien te redden met zijn mama en met zijn broertje en zusje. Het gezin probeert te overleven van een bananenplantage. Innocent’s oom zegt dat Innocent klaar is om geld te verdienen, en dat het gezin dan rijk zal worden.

Natuurlijk is niets minder waar, en Innocent heeft een ellendige tijd: hij ziet kinderen rond zich sterven, omdat ze zonder genoeg eten, veel te hard moeten werken, door het verkopen van DVD’s op de markt, waar ze maar best genoeg geld voor kunnen vragen. Dit moeten ze afgeven aan hun baas. Die woont in een huis van steen, iets wat Innocent en de meeste andere kinderen ook nog nooit gezien hebben.

Als Innocent en zijn vriendje Viktor betrapt worden bij het stelen, worden ze gestraft, en beide jongens moeten voortaan graniet gaan kappen in een mijn ergens anders. Dit is ook zwaar werk, en eten is er ook nauwelijks.

Voor Viktor komt hulp te laat, en hij sterft, maar Innocent wordt door het leger gered, en kan terug naar huis.

Omdat Hans Van Acker niet oordeelt kan de lezer van op afstand naar dit boek kijken, en komt de ellende niet als een stormram op de onwetende lezer terecht. Het doet diezelfde lezer wel nadenken over hoe goed het in het Westen is.  Van Acker heeft een zuiver taalgebruik, en betutteld zijn lezers niet. Dat heeft misschien te maken het feit dat hij zelf twee plan-kinderen heeft, aan wie hij dit boek opdraagt. Zij wonen in Benin en Kenia.

Achter de heuvels / Hans Van Acker.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2015.- 128p.- 978 94 6291 039 3.- 10+