dinsdag 20 december 2016

Kinderboekenquiz 2016

De Kjoek Knallende Keimoeilijke Kerstvakantie Kinderboeken Kwis 2016 begint donderdag. Tot en met Oudjaar krijg je iedere dag een aantal vragen voorgeschoteld, vaak in een bepaalde categorie. Ik zal mijn best doen ze elke dag voor 7:00 's ochtends klaar te zetten (maar misschien lukt dat niet altijd).

Het antwoord kan de titel zijn van een Nederlandstalig kinderboek dat in 2016 in Nederland of Vlaanderen is verschenen, de titel van een serie, de naam van een schrijver, illustrator of vertaler die in 2016 iets gemaakt of gepresteerd heeft, een bekroning, of de titel van de verfilming van een kinderboek die in 2016 in de bioscoop draaide.

De vragen gaan over alle soorten kinderboeken, van prentenboeken tot boeken voor jongeren. De moeilijkheidsgraad gaat van redelijk eenvoudig tot pittig.

De vragen
Meedoen
Spaar je antwoorden op en stuur ze na de laatste vraag en voor 7 januari 2017, 23:59 naar richard.thiel@online.nl.

Prijzen
Meedoen is belangrijker dan winnen en geven is zaliger dan ontvangen. Daarom ziet de prijzenpot er zo uit:

Eerste prijs, voor degene met de meeste goede antwoorden: Eeuwige roem. En ik maak € 20,16 over naar het goede doel van jouw keuze.
Daarnaast verloot ik onder de andere inzenders, ongeacht het aantal goede antwoorden, de tweede prijs: ik maak € 10,08 over naar het goede doel van jouw keuze.

Je kunt dus ook meedoen als je lang niet alles weet.

Tips
Het lijkt me onmogelijk om alle opgaven uit het hoofd op te lossen. Schakel dus vooral ook anderen in. En het internet is je beste vriend. Een paar tips:

Het Centraal Bestand Kinderboeken is vreselijk handig om te gebruiken. Vrijwel alle kinderboeken uit 2016 staan erin en je kunt ook in de Biblion-recensies zoeken.
Op Kjoek zijn natuurlijk ook antwoorden te vinden. Helaas kun je met de zoekmachine alleen zoeken naar titels van boeken en namen van schrijvers. Google kan je helpen. Zet voor je zoekvraag site:www.kjoek.nl en je zoekt alleen op Kjoek.

Met Google kun je ook zoeken naar plaatjes die op andere plaatjes lijken. Download het plaatje dat je wilt opzoeken, ga naar http://images.google.com/, klik op het icoontje van het fototoestel en kies voor 'Een afbeelding uploaden'.
Iedere dag is er dus een bepaalde categorie. Soms kan de overeenkomst tussen de antwoorden ook een hulpje zijn.

In sommige categorieën heb ik meer vragen verzameld. (Een deel van) de vragen die over zijn zal ik in de Kjoek-Facebookgroep zetten, voor de mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen. Dat zou soms misschien ook handig kunnen zijn bij het oplossen van de echte quiz.
Kijk ook eens in het Facebook-evenement. Daar kun je andere mensen ontmoeten die met deze quiz bezig zijn. Misschien hebben ze wel hints voor je!
Succes!