vrijdag 28 april 2017

Aline Sax wint met “Grensgangers” De Kleine Cervantes 2017

En een filmpje!
“Boeken verslinden is goed voor de geest, maar slecht voor de tanden. Ga daarom 1 keer per jaar naar de tandarts”
De laatste donderdag van april 2017. Ik loop vroeg rond in Gent. Vandaag is de eerste dag van drie heerlijke boekendagen. Vandaag weten we wie de Kleine Cervantes 2017 wint. Volgend jaar bestaat deze prijs 20 jaar. Het is een samenwerking tussen Gentse scholen, voor jongeren tussen 12 en 14 jaar. Onder begeleiding van leescoaches komen ze op vrijwillige basis, op school samen om over vijf vooraf geselecteerde boeken te praten.

Tijdens deze boekendonderdag krijgen juryleden en genodigden een grondig debat voorgeschoteld, en kunnen er ook vragen uit het publiek komen. Vijf jongeren gaan in eerste instantie onder leiding van twee moderatoren die de boeken alle vijf ook grondig lazen alvorens hun vragen te stellen, met elkaar in debat. In de namiddag werd de auteurs de kleren van het lijf gevraagd, of nog net niet.
Maar voor de vragen kwamen, kwamen we eerst te weten wie de Kleine Cervantes Illustratie van Carll Cneut, de prijs voor de winnaar, mee naar huis mocht nemen.

De winnaar schreef een boek in drie grote delen, dat de lezers meenam naar een voor hen onbekende Berlijnse Muur, en toch was het geen boek over de oorlog. Dat het boek in drie delen geschreven is, maakt dat je de personages op een andere manier kunt leren kennen. Er komen in deel 3 elementen uit deel 1 terug. Misschien moet de auteur ook een boek vanuit het oogpunt van de bewakers van de Muur schrijven? Hoe was het om te leven in West-Berlijn? (De focus lag in “Grensgangers” op Oost-Berlijn). Hoe voelt Heike zich?
Dit waren de andere boeken die dit jaar gelezen werden:

Mijn vriend Hitler / Piet De Loof

Hoe leefde hij? Jongeren weten niet zoveel over hem. Ze bekijken hem na dit boek enigszins anders. Het beeld dat we van hem hebben als volwassen man is bijgesteld door over zijn jeugd te lezen. Maar wat hij gedaan heeft later blijft even slecht en gruwelijk. Het boek heeft een origineel einde met wel veel informatie in één keer. Het boek heeft een passende titel. We wisten niet dat hij vrienden had. “Mijn vriend Hitler” was een verrassend boek.

Hertz: De zoektocht van Finn Revel / Marleen Nelen

Spannend boek, verwarrend in het begin. Mooi boek, soms niet leuk om te lezen, zielig, mooi. Anders dan andere boeken, met een uniek hoofdpersonage: is niet altijd goed, en steelt, is dus niet perfect, en dat maakt hem dus uniek. Dat het boek zich aan zee afspeelt is een troef. Alles werd goed uitgelegd, en het boek leek daarom langer dan het was.

Mijn zusje / Inez van Loon

Mooi en interessant over het leven van zigeuners. Dit thema wordt niet vaak besproken. Iedereen in Perla’s familie had een taak. “Ik woon op één plek, en dat mensen rondreizen komt op mij vreemd over”.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje / Peter Verhelst, Carll Cneut

Mooi verhaal met veel details. Mooie illustraties. Over hoe een jongen in Afrika volwassen wordt. Poietisch, goed geschreven met verschillende lettertypes. Hoe is het voor vrouwen daar? Dat dit boek prenten heeft is goed: bij veel andere boeken voor deze leeftijd worden ze verwaarloosd, alsof ze enkel voor kleine kinderen zouden zijn.