zondag 7 mei 2017

Prinses wordt verliefd op prinses

Prinses Pompelien sliep in de hoogste toren van het kasteel. Op een dag komen haar hofdames kirrend en giechelend haar kamer in. Prinses Pompelien snapt het niet: valt er iets te vieren?

Het is een bijzondere dag, volgens de koning, de koningin en de hofdames. Het is tijd voor de prins op het witte paard!Allerlei prinsen passeren de revue: dikke, dunne, prinsen met blauwe, groene of bruine ogen. Maar prinses Pompelien verveelt zich alleen maar. De grond wiebelt niet onder haar voeten, en haar hart klopt heel gewoon. Ze vraagt of ze in plaats van een prins, een paard mag kiezen. Tot afkeuring van haar moeder.

Maar dan! Daar komt ze: de prinses, op een zwart paard. Nu gaat het hart van prinses Pompelien wel wild tekeer, en de aarde schudt en beeft onder haar voeten… De prinses op het zwarte paard heet Hadewijch, en samen met prinses Pompelien lachen ze heel hard om elkaars verhalen, en kijken naar de vormen in de wolken, en ’s nachts naar de sterren. Dan stelt prinses Pompelien dé vraag: “wil jij met mij trouwen?”Niemand snapt er iets van: Het hoort niet, een prinses moet met een prins trouwen! Zó hoort het. Er wordt gefluisterd, gefezeld, en de lelijke woorden die de prinses krijgt toegeworpen, blijven hangen. Prinses Pompeliens ouders vragen raad aan de wijze Sofia: “waarom zou het niet zo horen?, stelt zij. Prins met prinses, prins met prins, prinsessen met prinsessen: het maakt helemaal niets uit”.

En Pompeliens ouders draaien bij, al moeten ze wel hun personeel met een riedeltje tot de orde roepen: van elkaar houden, daar gaat het om. Brigitte Minne schreef voor de Jeugdboekenmaand MVX ook al “Gelukkige vaderdag, Silvie!” voor kinderen vanaf 8 jaar, over een kind met een transgenderouder.

“Prinses Pompelien gaat trouwen” is een sprookje over twee prinsessen die op slag verliefd worden, en Brigitte Minne en Trui Chielens maakten er een rijk prentenboek van. In een heldere stijl vertelt Minne het verhaal van Prinses Pompelien. Dat prinses Pompelien en Hadewijch elkaar verhalen vertellen, naar de sterren kijken, en dansen bij maanlicht: het is mooi verwoord. De bijbehorende prent is donker, en Pompelien en Hadewijch Trui Chielens laat tekst als “Van elkaar houden, daar gaat het om” geregeld in haar illustraties zien. Ze experimenteert wel vaker met de tekst die geschreven staat in haar prenten. Het zorgt voor een heel aparte kijkervaring. De prenten kunnen op die manier een eigen verhaal vertellen.

Omwille van haar wat grove tekenstijl is dit geen al te rozig boek geworden, en kan het misschien zelfs jongens over de streep trekken om een boek te lezen. Ook wij lazen dit boek graag, omwille van het nieuwe dat voor jongere kinderen naar voor kan komen:  Er hoeft niet altijd een prins op een wit paard een vrouw te komen halen: een prinses kan ook helemaal smoorverliefd worden op een prinses die op een zwart paard rijdt. Ook de koning kan de grond onder de voeten van zijn vrouw nog steeds doen beven. Het nawoord, dat volgt op het erg klassieke “ze leefden nog lang en gelukkig en kregen vele kindertjes” geeft summier uitleg over hoe twee prinsessen aan kinderen kunnen komen.

Prinses Pompelien gaat trouwen / Brigitte Minne ; Trui Chielens.- Wielsbeke : De Eenhoorn, 2017.- 40p. : ill.- ISBN 978 94 6291 207 6