dinsdag 6 februari 2018

Bas de beer overwint zijn angst

Sophie Van Kerckhoven (°1989) werkt als teamcoördinator van een vroedvrouwenteam. Daarnaast houdt ze van reizen en drummen. “Beertje Lief” is een prentenboek van haar hand, waarvoor Anne Schneider illustraties in kleur maakte. Typerend voor dit boek is dat heel subtiel, afgeweken wordt van rolpatronen en klassieke gezinnen met mama en papa.

Beertje Bas woont in het berenbos, samen met zijn ouders en zijn vriendjes. Overdag slapen ze, ’s nachts vertellen ze elkaar enge verhalen over de mensen, die buiten het bos wonen. Ze zijn groen, zo wordt verteld, en ze eten beren… Zou dat echt zo zijn?

Als Beertje Bas op een dag te vroeg wakker wordt, omdat het licht in zijn slaapholletje schijnt hoort hij ze: mensen! Maar ze lachen. Hoe kan dat? Hij neemt stiekem een kijkje, en stilaan verdwijnt zijn angst voor mensen… Want ze zijn niet groen, en zien er met hun twee benen eigenlijk heel gewoon uit.

Angst overwinnen

Maar dan ontdekt hij een babybeertje! Zou het dan toch waar zijn, dat mensen slecht zijn?Hoewel hij nu toch weer erg bang wordt, overwint Beer Bas zijn angst. Hij bekijkt het beertje wat beter. Het is geen echt beertje. Is het de knuffel van het meisje dat hij in het bos zag?

Dappere beer uitnodigend geïllustreerd

Beertje Bas besluit dat hij de knuffel moet terugbezorgen. Hij zou zijn knuffeltak, Takkie, ook erg missen als hij die zou verliezen.De illustraties nodigen uit tot kijken. Anne Schneider heeft het bos van de beren met veel details bedacht. Het bed waarin Beertje Bas slaapt, bestaat uit boomstammen en bladeren, en in het bos wonen ook konijnen.

Lief, eenvoudig verhaal

Een lief verhaal, waarin bang zijn en angst overwinnen centraal staan. Zonder opdringerigheid brengt Anne Schneider in haar illustraties nuances aan, zodat het verhaal ook voor kinderen met een migratie-achtergrond herkenbaar kan zijn. Dat het kleine meisje in het boek twee papa’s heeft, wordt ook niet verder uitgelegd, en dat maakt dit boek verfrissend zonder moraliserend te zijn.

Beertje lief / Sophie Van Kerckhoven ; Anne Schneider.- Hasselt : Clavis, 2017.- 32p.- ill.- ISBN 978 90 448 3135 1

(Eerder verschenen op ZiZO Online)