zondag 17 juni 2018

Dansen met een ooievaar / Karen Curé

Jacob is iemand die zijn vuisten meer laat spreken dan zijn hersenen. Hij heeft weinig tot geen vrienden, en is nogal een eenzaat. Thuis heeft hij een schildpad, die hij van zijn vader heeft gekregen voor een verjaardag. Zijn ouders zijn uit elkaar. Zijn vader heeft een nieuwe vriendin, Valérie, en een dochtertje: Elise.

Op school sluit Jacob uiteindelijk iets wat op vriendschap lijkt met die andere eenzaat op school: Alex. Met Zwart, de leraar Nederlands, kan hij het helemaal niet vinden. En dat is best jammer, want met Anna zou Jacob wel vrienden kunnen worden. Maar Anna is de dochter van Zwart.

Het nieuwe boek van Karen Curé speelt zich af in Gent en in Zuid-Amerika.

De voorkant, met een briefschrijvende hand, zegt veel, en tegelijk niks over het boek. Dat de cover daarom niet echt bij het boek past, is snel vergeten. Het is een erg sterk boek, dat je als lezer echt in de huid en in het hoofd van Jacob doet kruipen.

Karen Curé kan de twijfels en de agressie van Jacob echt op de lezer overbrengen, zodat die nog begrip heeft waarom Jacob doet wat hij doet. Echter zonder dat zijn “buien” overdadig in het boek aanwezig zijn. “Dansen met een ooievaar” is absoluut geen sensationeel verhaal.

De hoofdstukken over Jacob staan in een een verschillend lettertype dan die waarin een briefschrijver aan Jacob schrijft. Daarin kom je meer te weten over de schrijver ervan, die in Zuid-Amerika woont, maar naar België kwam.

Laat jou dat als iemand die in Nederland of België woont, niet tegenhouden om dit knappe boek te lezen. Misschien moet je zeker wel 12 zijn voor je het boek leest om alles mee te hebben. Heel erg sterk boek! Alles bij elkaar opgeteld is "Dansen met een ooievaar" fascinerend, interessant en realistisch.

Dansen met een ooievaar / Karen Curé.- Hasselt : Clavis, 2017.- 174p.-  ISBN 978 90 448 2973 0