zaterdag 16 juni 2018

Mijn onvergetelijke ontvoerder / Greet Beukenkamp

Een meisje wordt op een dag van haar fiets gesleurd door drie mannen: De Bolle, de Lange en de Jongen. Ze nemen haar mee naar een afgelegen plek. Ze wordt geblinddoekt naar het huis dat daar staat gevoerd. Ze sluiten haar op in een kelder, waar ze drie weken gevangen wordt gehouden. De hoofdstukken geven aan welke dag het is. Het meisje heeft ook een horloge. Daardoor blijft het verhaal bij de tijd en wordt het behalve soms een beetje saai, nooit ongeloofwaardig.

De drie ontvoerders verzorgen hun slachtoffer goed. Ze wordt opgesloten in een kelder van een afgelegen huis. Vooral met de Jongen krijgt ze een goede, maar zeer vreemde band, die men het Stockholmsyndroom noemt. Het meisje weet al te goed dat hij niets goed in de zin heeft, maar ze wordt wel smoorverliefd op hem.

Bij de start van het verhaal, weet de lezer (behalve als die de achterflap eerst gelezen heeft) niet wie het ontvoerde meisje is. Ze is Daphne, en is van rijke komaf. Haar ontvoerders worden door haar de Lange, De Bolle en de Jongen genoemd. Daphne besluit om hem David te noemen.

Ik wil graag meer over de leefwereld van Daphne weten. Ze komt uit een steenrijke familie, en haar ontvoerders hebben dit gedaan om losgeld te ontvangen. Behalve dat de lezer weet dat Daphne een eigen paard heeft, en haar vader een eigen bedrijf, weet je weinig over de achtergrond van de familie.

Het boek is best spannend, soms eng en langdradig. Het Stockholmsyndroom is raar. Greet Beukenkamp weet dit echter zeer geloofwaardig over te brengen, zonder dat de lezer zich ergert aan het feit dat een slachtoffer verliefd is op een ontvoerder. Dit wordt voldoende gekaderd en dat maakt van dit boek meer dan een gewone thriller over een 16jarig oppervlakkig iemand.

Omdat Daphne zolang in haar kelder moet doorbrengen, komen we ook veel over haar gevoelens te weten. Hier lijkt het helaas een beetje of de schrijver haar personages wat te strak aan de leiband wil houden, en wat ze denkt komt niet zo uit het hart van Daphne, maar uit de pen van Beukenkamp.

Mijn onvergetelijke ontvoerder / Greet Beukenkamp.- Hasselt : Clavis, 2017.- 206p.- ISBN 978 90448 2956 3