zondag 23 september 2018

Marie, Codenaam Jeanne / Marc De Bel

Marie is de dochter van Mette en Dré en zus van Fiele. “Marie” is het laatste deel van de “Pauwels-trilogie” van Marc De Bel. Eerst was er “Ule”, waarin WOII centraal stond. “Mette” speelt tijdens de jaren ’20, of het interbellum (de periode tussen WOI en II) in Amerika, waar Mette samen met haar vader en broer Berre een beter leven gaat zoeken.

“Marie” speelt zich af tijdens WOII, in Meenbeek, wat in werkelijkheid het dorp Meensel Kiezegem is, een dorp in België. Marie is bijna 16, en het lijkt erop dat WOII aan hen voorbij zal gaan. Tot die fatale dag in juli ’44…

De periode van WOII is zo gruwelijk dat ze 1. Nooit vergeten mag worden en 2. nooit meer opnieuw mag gebeuren. Ik denk dat wij geluk hebben dat we ons deze gruwel niet meer kunnen voorstellen. Mensen moeten er wel over blijven vertellen. Marc De Bel slaagt er opnieuw in om mij in zijn verhaal mee te nemen, en laat zijn personages springlevend op de lezer los.

De verschillende lettertypes: Het dagboek van Marie, het boek over Jeanne D’Arc waar Marie kracht uit put en aan wie ze haar “codenaam” in het verzet waartoe ze behoort, dankt, én de rest van het verhaal maakt dat dit boek iets minder makkelijk wegleest. Toch zijn deze verschillende stijlen nodig om dit verhaal volledig te maken. Het verhaal van Jeanne D’Arc gaat soms naadloos over in de ellende die Marie meemaakt tijdens de oorlog, en dat is erg knap.

Ik blijf er mij over verbazen waarom er zo onzorgvuldig met lettertypes in boeken wordt omgegaan. De stukken over Jeanne D’Arc én de brieven van Marie zijn vaak erg slecht leesbaar.

Marie, Codenaam Jeanne / Marc De Bel.- Kalmthout : Van Halewyck, 2017.- 460p.- ISBN: 978 94 61 31 629 5