zaterdag 16 februari 2019

Als je leest bekijk je de wereld door de ogen van een ander (Queerboeken.nl)

Op 14 februari 2019, Valentijnsdag,  is een nieuwe lhbt-georiënteerde literatuurlijst gelanceerd door de Leescoalitie, een organisatie die lezen wil stimuleren, en  COC Nederland, de belangenvereniging voor homo's, lesbiënnes, transgenders, biseksuelen en interseksepersonen.

De lijst is te vinden op de site Queerboeken.nl en moet scholieren via literatuur meer empathie bijbrengen voor lhbt-jongeren.

Verschillende categorieën

Je kunt boeken opzoeken in verschillende categoriën: vertaalde boeken, lezen voor de lijst, Young Adult, fictie, non-fictie, jongen-jongen, meisje-meisje en gender

Om de site te promoten kregen 15.000 middelbare scholieren op Valentijnsdag het verhalenbundeltje Queer boeken cadeau, met daarin vijf liefdesfragmenten.

De passages zijn gekozen door vijf bekende Nederlanders die bij hun fragment een inleiding hebben geschreven. Schrijver Arthur Japin nam het voorwoord voor zijn rekening.

Positieve aandacht

De Leescoalitie en COC Nederland willen met de literatuurlijst en de verhalenbundel stimuleren dat scholieren meer boeken gaan lezen waarin lhbt'ers voorkomen.

Uit recent onderzoek van Columbia University in New York is naar voren gekomen dat lhbt'ers in Nederland zich op hun middelbare school vaak onveilig voelen. Het helpt wanneer een school in de lessen positieve aandacht besteedt aan lhbt.
Zo voelde het voor mij ook, de allereerste keer dat ik verliefd was op een jongen.
Rik van de Westelaken over Tycho uit "De dagen van de bluegrassliefde"

Verhalenbundel

Japin zegt in het voorwoord: "Het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt."

Collega-auteur Özcan Akyol heeft een fragment uit 'Zilver' van Adriaan van Dis gekozen dat gaat over een verwarrende zoektocht van de hoofdpersoon en het taboe op anders-zijn. "Door het lezen van dit boek realiseerde ik me hoe moeilijk het is om toe te geven aan wat je werkelijk voelt, wanneer dat gevoel afwijkt van dat van de dominante massa."

Rik van de Westelaken kiest voor "De dagen van de bluegrassliefde"

Een gedeelte uit "De dagen van de bluegrassliefde" van Edward van de Vendel is de keuze van presentator Rik van de Westelaken. Hij legt uit dat het verhaal en de hoofdpersoon Tycho veel indruk op hem hebben gemaakt: "Zoals Tycho zich voelt, zo voelde het voor mij ook, de allereerste keer dat ik verliefd was op een jongen".

Lezers kunnen stemmen op hun favoriete fragment; het winnende krijgt de titel 'Beste Queer Fragment'.

Steun van de Nederlandse Minister van Onderwijs

Nederlands Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven ondersteunt het initiatief met een filmpje. Ze verwijst naar het onderzoek van Columbia University waarin lhbt-leerlingen aangaven dat "de lesstof en de verhalen in boeken en films vaak uitgaan van een heteronorm". Van Engelshoven roept op om met elkaar in gesprek te gaan "over liefde in de literatuur in al haar vormen".



(Bron: NOS (Nederlandse OmroepStichting) )