vrijdag 2 oktober 2020

Boekenleeuw en Boekenpauw 2020: de genomineerden!


Vier boeken maken kans op de Boekenleeuw, de prijs voor het best geschreven Nederlandstalige kinder- en jeugdboek.  Veer: een dag in de kou van Stefan Boonen, met illustraties van Jan Van Lierde, Avonturen van een dappere ridster van Janneke Schotveld, met illustraties van Milja Praagman. Beide boeken zijn voor lezers die net leren lezen. Maar wat mij betreft kunt u met kinderen ook in een hoekje met een boekje, beide boeken laten zich goed voorlezen!

Verder in de running is Woutertje-Pieterseprijs en Gouden Griffel Winnaar 2020 Bette Westera met haar boek "Uit elkaar", dat werd geïllustreerd door Sylvia Weve.

"Het beest met de kracht van tien paarden" van Lida Dijkstra geïllustreerd door Djenné Filla is een hervertelling van het verhaal van de minotaurus. Bij het lezen van dit boek zou ik prompt opnieuw in de schoolbanken willen klimmen om Latijn Grieks te leren. En waar er in het "originele" verhaal weinig tot geen meisjes voorkomen, dalen ze in dit boek met z'n tweeën af in het labyrint, samen met een groep jongens. Zelfs als het verhaal jou weinig zou zeggen kan je je vergapen aan de prachtige illustraties.

De Boekenpauw, voor het mooist geïllustreerde boek gaat naar

Gouden Penseel Winnaar Yvonne Jagtenberg met "Hup Herman!", of naar De fantastische vliegwedstrijd van Sebastiaan Van Doninck, met tekst van Tjibbe Veldkamp.

Ook Pieter Gaudesaboos maakt kans met "Klein verhaal met een hart", een samenwerking met Elvis Peeters.

Tot slot maakt ook Astrid Verplancke kans op een Boekenpauw voor haar illustraties van "Vissenkind", geschreven voor Tim Gladdines. Deze laatste heeft intussen een nieuwe literaire jeugdroman uit, die "Koning Valentijn" heet.

Al deze boeken zijn te vinden in de bibliotheek, of in je plaatselijke boekhandel. Als je in de rechterzijkant van dit blog klikt bij "vind een boek", kom je vast een bibliotheek of boekhandel in je buurt tegen.

Wie uiteindelijk wint, komen we te weten op 2 november 2020 tijdens de Boekenmarathon die live wordt uitgezonden op VRT.Nu. (Om te kunnen kijken heb je een VRTprofiel nodig, dat je gratis kunt aanmaken)

(Bron: De Standaard) ; eigen bericht