dinsdag 23 maart 2021

Lezen is een feest (23) De Vijf / Enid Blyton

De Vijf, dat waren broers Dick en Julian, hun zusje Annie, en hun nichtje Georgina, maar zij wilde liever George genoemd worden, en gedroeg zich liever als een jongen. Timmy is een hond, en maakt "De Vijf" "De Vijf". 

Voor het vijftigjarige bestaan van de Jeugdboekenmaand mocht deze reeks allerminst ontbreken. Uren en uren konden we wegduiken in de avonturen die De Vijf beleefden, op rotsen, schepen, circussen en woonwagens, om er maar een paar te noemen. Geen idee of ik deze reeks nu nog zou gelezen krijgen. 

Omdat de rol van meisjes in deze boeken ondergeschikt is aan dat wat jongens doen, en meisjes moeten nogal verzorgd worden. Anderzijds zorgde George hier zeker ook al voor een tegengewicht. En eerlijk: lette u daar vroeger als tienjarige op? Of ging u ook gewoon op in het avontuur en de spanning? 

Ik ging resoluut voor het laatste, en vond Julian wel een toffe knul. Maar net als bij "De Babysittersclub", een reeks voor 10-14jarigen, met meisjes in de hoofdrol, die een babysittersdienst oprichten omdat ze merken dat daar nood aan is, viel mij bij een latere lezing de leeftijd van de personages op: wat zij deden op hun twaalfde... Daar moest ik zelfs niet aan dénken. Maar is dat net niet de kracht van boeken? Dat daar alles in kan, zolang het maar geloofwaardig is?

De reeks bestaat nu opnieuw, in een nieuwe vertaling van JH Gever.

Meer lezen?