zondag 2 januari 2022

Een ondergronds, niet zo erg kerstig eindejaarsverhaal!

Het is Kerstavond, en we vinden Aaf terug aan tafel bij haar ouders thuis. Ze is bezig om de menu’s voor het diner netjes te schrijven. Ook de kerstboom staat te pronken.Duik met mij nog een keer in “Aaf gaat ondergronds!”Wat is er met de vloer die onder Aaf beweegt? Het heeft alles te maken met Aaf die “ondergronds” gaat, helemaal tot aan het laatste huis in de straat? 

Tussendoor gebeuren dingen die Tom Aaf afraadt om te doen, zoals alleen beste vrienden dat kunnen, zoals een koekje pakken van de schaal bij twee oude mensen, omdat ze via het luik in hun woonkamer staan. Want steel je dan niet? Of breek je eigenlijk niet in, bij mensen als je ineens zomaar in hun woonkamer kunt komen via een luik? Maar hoe gaat dat dan als je je bal niet terugkrijgt van de buren met hun lawaaierige kroost? Waarom zijn de gordijnen in het laatste huis in het woonrijtje steeds gesloten? Wie woont daar, eigenlijk? Dat laat ik u van harte, samen met kinderen vanaf een jaar of acht, graag samen ontdekken!

Het tweede avontuur over Af en Tom is een fijne leeservaring!

Het tweede avontuur van Aaf en haar beste vriend Tom is een erg fijne leeservaring, met flink wat spanning, maar bovenal geloof je wat je leest. Dat komt omdat Aaf’s ouders duidelijk aanwezig zijn in haar leven. Aaf is geen “superboekenheld” die eens even zal laten zien dat ze het allemaal wel alleen kan, samen met haar beste vriend. Dat maakt dat ook oudere lezers, én volwassen (voor)lezers van dit boek kunnen genieten.

Dit boek heeft voor een boek van amper 86 bladzijden flink wat om het lijf. Soms is het boek een beetje belerend, maar ook nu: dat laat zien dat Aaf een volwassen omgeving, en een fijne beste vriend heeft om op terug te vallen. Hierdoor wordt ze nog meer een meisje van vlees en bloed.

Minpunt is dat “De moeder en de vader van Aaf” consequent doorheen het hele boek zijn aangehouden. Er is niets mis met het gebruik van “mama en papa”, zeker omdat ze zo aanwezig zijn voor Aaf en Tom (van wiens ouders we zo goed als niets weten – Tijd voor een eigen reeks rond hem?)Dit boek is perfect los te lezen van het vorige boek over Aaf dat “Aaf en het brievenmysterie” heet. Soms worden er dingen gezegd die met een sterretje naar dit boek verwijzen.

Aaf gaat ondergronds / Nienke Berends ; Isabel Boutens (ill.).- Hasselt : Clavis, 2020.- 86p.- ISBN 978 90 448 39661

Opdrachten die je bij dit boek kunt maken:

*Wat is er allemaal te zien in de ondergrondse gang? Hoe ziet die er uit? Hiervoor kun je eindeloos knutselmateriaal inzetten. Ook als er niet veel tijd is, kun je het houden op tekenen, kleuren of zelfs schrijven.

*Wat voor iemand is Aaf? Hoe zou het zijn als ze zonder Tom dit avontuur zou beleven? Zou ze dan alles doen wat ze doet?