woensdag 5 januari 2022

Het geluk van schildpad is een gedicht... / Tiny Fisscher ; Barbara De Wolf


Complimentje

Mooi feestje

Of

Gedurig haast?

Welnee,

Precies goed

Geluk

En toen sloeg ik het nieuwe boek van Tiny Fisscher en Barbara De Wolf pas helemaal open. Op basis van de inhoudstafel (zonder bladzijdeaanduiding, omdat er geen nummering op de bladzijdes staat). Ik maakte van de inhoudsopgave dit kleine gedicht, gewoon omdat ik daar zin in had.

Tiny Fisschers nieuwe boek toont aan dat ze een veelzijdige schrijfster is, met durf in vingers en hoofd. Ze hertaalde voor kinderen en jongeren een aantal klassiekers, waarvan de laatst verschenen “Oliver Twist” is. De hertaling die ze van "Sinbad de zeeman" maakte, is in aantocht, en  haar boek “Mijn jaar in een tent” prijkt op de nominatielijst van de Leesjury in de categorie 10-12 jaar.

“Het geluk van schildpad” is een prentenboek met dieren in de hoofdrol, voor jongere kinderen. Het boek heeft een filosofische insteek, en focust vooral op wat woorden kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld “complimentje”. Wat is dat woord precies, en wat doet het met de dieren in het bos? Sommigen worden er verlegen van, als ze een complimentje krijgen, en weten niet meer wat gezegd. Tot uil aan Schildpad uitlegt wat een complimentje is. En dat uil wél echt blij is met het compliment van Schildpad.

Alle dieren die Schildpad tegenkomt, weten uiteindelijk iets goeds over Schildpad te zeggen, en dat maakt van dit boek een vrolijk geheel om nog een tijdje over na te denken. Over wat het is om haast te hebben. Kan een schildpad wel haast hebben? En hoe voelt het om op reis te zijn?

Je komt het allemaal te weten als je dit boek leest.

Barbara De Wolf voorzag dit kleurrijke boek van collagetechnieken die van dit boek een waar kijkfeestje kunnen maken. Of doen terugdenken aan “De Fabeltjeskrant”, dat is ook een optie.

Hier en daar komt de bladspiegel van dit boek niet helemaal goed uit, en staat de tekst toch wel tot heel laag op een pagina.

Het geluk van Schildpad / Tiny Fisscher ; Barbara De Wolf (ill.).- Amsterdam : Samsara, 2021.- 48p.- ISBN 978 94 93228 42 9