maandag 21 maart 2022

Voor elk kind bestaat een boek!

Maar niet elk boek moet elk kind "passen".  Elk kind heeft interesses waarover het graag meer wil weten, en andere dingen waar het liever van wegblijft. Er zijn ook kinderen die niet zo graag lezen, en liever gamen. Allemaal ok.

Uitgeverij Billy Bones komt met een boekenreeks die "De Billy Bones Bazen" heet. Boeken om voor te lezen, of om lekker zelf te lezen, of zelfs om te lezen als je net leert lezen.

"Met Billy Bones Bazen wordt jij lezen de baas!" is de boodschap die voor "Gamehelden tegen de monsters" van Marcel van Driel begint, de uitgeverij wil meegeven. Het is een promopraatje waar je als kind niet zoveel aan zult hebben, maar je ouders/opvoeders wel. Beetje jammer dat deze boodschap niet gewoon los mee in het boek zit, want nu moet jij wachten voor "Gamehelden tegen de monsters" kan beginnen!

Raff, Puck, Manú en Phileine spelen graag samen online games in de GameCloud. Om het spel te kunnen blijven spelen, moeten ze Power Ups verzamelen. Power ups die ze ook nodig hebben om een slang te verslaan.

Raff, Puck, Manú en Phileine worden echter uit de game gegooid, en belanden écht in hun game... En daar zwaait de Leeuwin de plak. Ze heeft computerfiguren als Kong en zijn babyaapje, en Blaag de Blob (een roze figuurtje dat veel te lief is voor de Leeuwin) gevangen en wil wraak, want hoe komen die kinderen binnen om roet in haar plan te strooien?

Marcel van Driel heeft met dit eerste deel een aantal van zijn liefdes in een boek gestopt: schrijven voor kinderen, games en stripverhalen. Paco Vink voorzag "Gamehelden tegen de monsters" van kleurenillustraties die zo uit een stripverhaal zouden kunnen komen. 

In korte zinnen en handig boekformaat vertellen van Driel en Vink het verhaal van een game, of zelfs in gamevorm, zo je wil. In een game kan alles, zo blijkt maar weer eens, en van Driel weet het meesterlijk te brengen, ook als je liever boeken leest dan te gamen. Of omgekeerd.  van Driel brengt zijn figuren heel enthousiast tot leven, en actie om de actie ontbreekt. De korte hoofdstukken worden getiteld alsof het levels in een spel zijn.

Het lezen alsof je zit te gamen bezorgt dit boek een leuk sfeertje, met actie, spanning en vriendschap. De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal is net lang genoeg om te blijven boeien.

De reeks Billy Bones Bazen bestaat verder nog uit voorlopig volgende titels van Marcel van Driel en Paco Vink:

  • Gamehelden tegen de zombiecowboys
  • Gamehelden tegen de dino's

en van Femke Dekker met illustraties van Mark Chambers is er De magische Bieb
  • Bieb op stelten
  • De jacht op de frobbels
  • Eenhoorn in paniek
Gamehelden tegen de monsters / Marcel van Driel ; Paco Vink (ill.).- Amsterdam : Billy Bones, 2022.- 100 p.: ill.- ISBN 978 90 3050 848 9

meer weten?